Hof ter Heyde

Beschrijving

Dit onderzoek vond plaats naar aanleiding van de aanpassing van het kasteelcomplex. Daarbij wordt in de kelderverdieping een nieuwe keuken ingericht, waarvoor het vloerniveau tot -0,70 meter wordt verlaagd. In functie van meer natuurlijke lichtinval wordt het oorspronkelijke maaiveld eveneens verlaagd aan de voorzijde. Ten slotte zal de achterzijde twee nieuwe halfronde constructies krijgen.

Drie grote bouwfasen werden herkend. Een eerste fase zou de oprichting van een “waterkasteel” met zuidelijke hoofdtoren, hoefijzervormige toren en een aanbouw met achthoekig grondplan zijn. Er zijn aanwijzingen voor de oprichting van een constructie in baksteen bestaande uit een ronde koektoren met vierkante of rechthoekige aanbouw. Het baksteenformaat dateert deze fase in de late 14de of volle 15de eeuw.

In een daaropvolgende fase, in de 16de f 17de eeuw, wordt de zaalbouw tot een ruimere woonruimte met gelijkvloers omgebouwd, en een verdiep onder een steil zadeldak met muurvlechtingen. Verder werd de hoefijzervormige toren ingericht tot de huidige traptoren.

De laatste fase valt in de loop van de 19de en vroege 20ste eeuw. In deze fase wordt de slotgracht gedempt en het bestaande complex hoger opgetrokken. De residentie met de vleugel op het zuidwesten wordt uitgebreid op het gedempt deel van de zuidelijke slotgracht. De bestaande bouwvolumes werden aangepast.

Auteurs: Galle, Marit

16de-17de eeuwse muurspoor

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, muurresten
Materiaal: aardewerk, natuursteen

Beschrijving:
Een deel van een mogelijke bakstenen poer of van een noordwest-zuidoost gerichte muur werd in kaart gebracht. De stratigrafische opbouw van het noordelijk profiel kenmerkt zich door de aanwezigheid van drie pakketten. Een daarvan is samengesteld uit fragmenten baksteen, brokken kalk en fragmenten dak- en vloertegels. Aan de hand van het baksteenformaat kan dit spoor in verband worden gebracht met de mogelijke 16de of 17de eeuwse rechthoekige achterbouw. Verder vonden ze twee fragmenten van een handmolen voor het malen van koren.

19de-20ste eeuwse uitbreiding

Typologie: bouwmaterialen, riolen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Een riolering in gele polderbaksteen werd geregistreerd. Het baksteentype en de stratigrafie (het feit dat het onder de vroeg 20ste eeuwse ophopingspakket ligt) brengt deze structuur in verband met de 19de-eeuwse uitbreiding van het kasteel.
De in baksteen uitgevoerde fundering kan door de stratigrafie (onder de vroeg 20ste-eeuwse ophopingspakket) en de aard van het type baksteen (gele polderbaksteen) in verband worden gebracht met de oudste fase van het kasteel of de 19de-eeuwse uitbreiding ervan. De concentratie baksteenpuin kan dan weer worden gelinkt aan de demping van de slotgracht.

WOI

Typologie: kuilen, loopgraven, vaatwerk
Materiaal: glas, ijzer

Beschrijving:
In de vulling van een kuilvormig of greppelvormig spoor werden een aantal fragmenten van ijzerdraad en een fragment groengekleurd glas afkomstig van een fles gevonden. Mogelijk kan de structuur in verband worden gebracht met aanwezige militaire infrastructuur tijdens de Eerste Wereldoorlog, zoals een kuil of loopgraaf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde het kasteeldomein een Duits hoofdkwartier.