Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van proefputten werden sporen en vondsten waargenomen van de ijzertijd/Romeinse tijd tot de 20ste eeuw.
De vroegste sporen van aanwezigheid betreffen een intacte cultuurlaag waaruit handgevormd aardewerk werd gerecupereerd, vermoedelijk uit de Romeinse periode. Uit de late middeleeuwen en de vroege nieuwe tijd werden twee afvalkuilen aangesneden die een kleine hoeveelheid aardewerk bevatten. Uit latere periodes, met name de 18de tot de 20ste eeuw werden verschillende sporen waargenomen. Het gaat om twee bomkraters met mortierbom gerelateerd aan het beleg van Menen in 1704 of 1744, verschillende laat-18de-eeuwse tot 19de-eeuwse afvalkuilen met veel aardewerkvondsten, een beerput, een waterput en verschillende resten van muurstructuren. Tenslotte zijn restanten van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog waargenomen, toen Duitse troepen op deze locatie gelegerd waren.
Auteurs: Geussens, Liesbeth; Bot, Bart
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Twee kuilen met houtskoolrijke vulling. In één kuil werd een grote, 18de-eeuwse mortierbom aangetroffen, in de andere kuil fragmenten van ijzer.
Beschrijving:
Bewaarde, oude cultuurlaag met twee natuurlijke verstoringen (boomvallen) waaruit vier scherven met chamotte verschraald handgevormd en gedraaid aardewerk werden verzameld.
Beschrijving:
Verschillende kuilen gevuld met bouwpuin en verschillende afvalkuilen met relatief veel aardewerkvondsten; gewelfde bakstenen beerput; bakstenen waterput; bakstenen funderingen van muurstructuren. Uit de beerput en de waterput werden geen vondsten gerecupereerd. De muurresten waren opgebouwd met zowel kalkmortel als met cement, wat duidt op meerdere bouwfasen. Aardewerkvondsten omvatten majolica, industrieel wit, roodbakkend geglazuurd aardewerk, transferprintaardewerk. Deze vondsten dateren de sporen en structuren van de 18de tot in de 20ste eeuw.
Beschrijving:
Twee kuilen die verschillende scherven roodbakkend aardewerk bevatten (o.a. een teil, grape en kruik). De kuilen kunnen worden geïnterpreteerd als afvalkuilen gerelateerd aan bewoning in de 15de of 16de eeuw.
Beschrijving:
Restanten van een vloerplaat van een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.
Is deel van
Historische stadskern van Menen
Is deel van
Klooster en school
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ieperstraat VI [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984258 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.