Bekaertstraat 9

Beschrijving

In het kader van de geplande bouw van een nieuw zwembadcomplex aan de Bekaertstraat te Zwevegem (provincie West-Vlaanderen) voerde een team van Monument Vandekerckhove nv op 28 en 29 september 2015 een archeologische prospectie uit op het terrein.

Het archeologisch onderzoek leverde een beperkt aantal sporen op. Langs noordelijke zijde werden de funderingsresten, alsook enkele uitbraaksporen van de hoeve teruggevonden. Alle sporen worden gedateerd eind 19de – 1ste helft 20ste eeuw. Geen enkel spoor leverde aanwijzingen op voor een oude datering.

Aangezien in de zuidelijke zone (ten zuiden van de nog aanwezige Bekaert-afspanning) slechts één vage greppel zonder materiaal aangetroffen werd, zal in het verdere verloop van de rapportage enkel de noordelijke zone, aan de Bekaertstraat, verder besproken worden. In deze zone werden 10 archeologisch relevante sporen opgemeten.

Auteurs: Vanhoutte, Christof

Gebouwen en walgracht (19de-20ste eeuw)

Datering: eerste helft 20ste eeuw, tweede helft 19de eeuw
Typologie: beerputten, boerenwoningen, bouwmaterialen, munten, muurresten, paden, stallen, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen, vloeren, wagenhuizen, walgrachten, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, beton, blauwe hardsteen, glas, koper, lood, metaal, mortel

Beschrijving:
Voor het meest zuidelijke gebouw konden de resten van opgaand muurwerk van een NW-ZO georiënteerde gebouwstructuur opgemeten worden. De muurresten bevonden zich direct onder het maaiveldniveau. Langs de lange noordelijke zijde konden de resten van een afhellend pad bestaande uit zijdelings geplaatste bakstenen in verband aangetroffen worden. Dit pad was gedeeltelijk verstevigd door een betonplaat. De binnenruimte van het gebouw werd onderverdeeld door een 0,55m dikke NO-ZW georiënteerde binnenmuur. Op basis van de onderlinge afstand en de lengte van uitbraaksporen worden deze uitgebroken muren geïnterpreteerd als veeboxen.
Verder naar het westen konden de resten van een muurfundering geregistreerd worden. Langs noordelijke en zuidelijke zijde konden enkele verstoringen opgemeten worden.
Ten zuiden van het gebouw bevond zich de walgracht, voornamelijk gevuld met baksteenbrokken, glazen flesmateriaal en een grote hoeveelheid ceramisch afval. Er kon duidelijk vastgesteld worden dat de walgracht, opgebouwd uit vrij homogene pakketten, zich direct tegen de fundering van de gebouwstructuur bevond.
Hieronder bevond zich een vulling met vrij veel materiaal, voornamelijk te dateren eind 19de eeuw – 1ste helft 20ste eeuw. Op basis van het aardewerkensemble kan de laatste fase van de grachtvulling gedateerd worden na 1923 en vóór WO II. Naast ceramisch materiaal kon ook nog een grote hoeveelheid glas worden teruggevonden en ook nog enkele andere medicinale flessen. Ook het glasmateriaal stamt uit deze tijd. Tot slot konden ook nog vier metalen voorwerpen herkend worden. Naast een niet verder te identificeren koperen munt en het heft van een lepel, werden nog twee musketkogels teruggevonden.