Komenstraat II

• omvat de aanduiding als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 9502
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

In het kader van de geplande bouw van een nieuw Aldigebouw met bijhorende parking langsheen de Komenstraat te Wervik (provincie West-Vlaanderen) voerde een team van Monument Vandekerckhove nv op 29 oktober 2015 een archeologische prospectie uit op het terrein.

Het archeologisch onderzoek leverde slechts een klein aantal sporen op. Eén spoor kon met zekerheid gelinkt worden aan de Romeinse periode. Daarnaast werden nog een 17de - 18de-eeuws nivelleringsniveau en een 19de - 20ste -eeuwse muurfundering aangetroffen.

Auteurs: Vanhoutte, Christof

Muurfundering (19de-20ste eeuw)

Datering: nieuwste tijd
Typologie: bouwmaterialen, muurresten
Materiaal: aardewerk, mortel

Beschrijving:
Direct boven de nivelleringslaag bevond zich een bakstenen muurfundering met ZW-NO oriëntatie. Deze kon gevolgd worden over een afstand van minstens 31m. Op basis van de baksteenformaten en de metselspecie wordt deze muur in de 19de - 20ste eeuw gedateerd.

Ontginningskuilen

Datering: 17de eeuw
Typologie: extractiekuilen

Beschrijving:
Er werden een drietal kuilen aangetroffen. In vlak tekenden deze kuilen zich af als drie afgerond rechthoekige sporen. Alle drie deze kuilen stonden in verbinding door een smalle ca. 0,60m brede uitgraving die nog slechts een kleine 10cm diep bewaard was gebleven. In de coupe op de eerste bleek deze kuil nog ruim 1,40m diep ingegraven te zijn onder het archeologisch niveau in een eerder zandige moederbodem. Deze kuil was opgebouwd uit steile rechte wanden en een vlakke bodem. De vulling van de kuil leverde geen materiaal op. Vermoedelijk gaat het hier om ontginningkuilen die slechts ouder gedateerd kunnen worden dan het afdekkende 17de – 18de-eeuwse nivelleringspakket.

Postmiddeleeuws aardewerk (17de-18de eeuw)

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw, nieuwe tijd
Typologie: nivelleringslagen
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Langs westelijke zijde kon een groot aantal aardewerkfragmenten ingezameld worden die ruwweg te dateren zijn in de 17de - 18de eeuw. Opvallend was het licht golvend karakter van het archeologisch niveau langs deze zijde van het terrein. Vermoedelijk dient dit pakket gezien te worden als een nivelleringsfase van het terrein.

Romeinse kuil met aardewerk (1ste-2de eeuw)

Datering: Romeinse tijd
Typologie: kuilen
Materiaal: aardewerk, vuursteen

Beschrijving:
Slechts één spoor kon met zekerheid toegeschreven worden aan de Romeinse periode: een kuil. In vlak tekende dit spoor zich af als een afgerond rechthoekige, homogene zandlemen kuil met vrij veel biogalerijen. In coupe bleek deze kuil nog ca. 0,50m bewaard onder het archeologisch vlak. Naast een ruim aantal aardewerkfragmenten die te dateren vallen in de 1ste – 2de eeuw n.C., werden in de vulling van deze kuil ook nog enkele silexkeien aangetroffen. Uit het onderzoek op het wegtracé tijdens de noodopgraving onder de huidige parking van de Aldi bleken silexkeien de voornaamste grondstof uit te maken voor de opbouw van de weg. Directe aanwijzingen wat betreft de aanwezigheid van het Romeinse wegtracé werden echter op het onderzoeksterrein niet aangetroffen. Vermoedelijk dient het verdere verloop van de weg iets zuidelijker gezocht te worden, mogelijk onder de huidige barakkenzone. Het kan echter niet uitgesloten worden dat deze kuil in verband dient te worden gebracht met de aanleg van de Romeinse weg.