Woestijnegoedlaan 9-11

Beschrijving

Tijdens een archeologische prospectie met ingreep in de bodem aan de hand van proefsleuven kwamen sporen en structuren aan het licht dit in verband gebracht kunnen worden met de inrichting van de kasteeltuin van het landgoed van de familie de Woestijne. De sporen en structuren zijn enkele kuilen, muurresten en restanten van een vijver. De belangrijkste archeologische waarden die zijn waargenomen zijn de restanten van de vroeg-19de-eeuwse orangerie die deel uitmaakte van de tuininrichting van het kasteelpark. Deze restanten waren onder andere enkele muren, een vloer, een trap en een beerput. Ook secundaire structuren, met name bijgebouwen van de orangerie, kwamen aan het licht.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; De Witte, Ann-Sophie

Grondsporen en structuren

Datering: 19de eeuw
Typologie: beerputten, kuilen, moestuinen, muurresten, oranjeries, paalkuilen, vijvers, vloeren

Beschrijving:
Muurresten in baksteen die restanten zijn van een 19de-eeuwse orangerie en bijgebouwen, gesloopt in 1985. Bewaarde elementen van de gebouwen zijn onder andere muren, poeren, trappen, goten en een fragment van de oorspronkelijke bakstenen vloer. Andere gerelateerde structuren zijn een bezinkbak en een beerput in baksteen.
Kuilen waarvan de functie en datering in de meeste gevallen niet kon achterhaald worden. Sommige kuilen vormen de insteek van het bewaarde muurwerk. Andere zijn moestuinbedden.
Restanten van de kasteelvijver in de vorm van kuilen met een onregelmatige vorm en donkerbruine, humeuze vulling.
Tenslotte één losse paalkuil met onduidelijke functie en datering.

Vondsten