Bisdomplein I

Beschrijving

Bij een archeologische opgraving werden structuren en cultuurlagen waargenomen die verband houden met de bewoning op de westelijke Schelde-oever vanaf de 12de eeuw. De opeenvolgende antropogene lagen die werden waargenomen geven inzicht in de ingebruikname van de oever in verschillende fasen. Waarschijnlijk probeerde men in de 12de eeuw een eerste keer zijn stap op de oever te verstevigen door schilfers Doornikse kalksteen over het slijk uit te strooien, waargenomen in de onderste laag die werd aangesneden bij de opgraving. Later werden grote stukken Doornikse steen als stapstenen gebruikt (12de-13de eeuw), een niet-dekkende straatafwerking. Nog later werd alles afgedekt met een laag zavel en werd hierop een sluitend kasseidek aangebracht (13de-14de eeuw). Waarschijnlijk werd na het inperken van de Scheldebedding door kaaimuren de oeverhelling deels weggewerkt door ophoging en egalisatie. In 1620 werd het Kuldershuis gebouwd, waarvan de gevelmuur, enkele binnenmuren en vloeren deels werden aangetroffen tijdens de opgraving.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Stoops, Gunter

Sporen en structuren

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw, 14de eeuw, 17de eeuw
Typologie: kasseiwegen, muurresten, ophogingslagen, vaatwerk, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot, Doornikse kalksteen

Beschrijving:
Restant van een bakstenen gevelmuur met parement in Doornikse kalksteen, waarin op sommige plaatsen nog de onderkant van vensternissen bewaard was. Ook de vloer in roodbakkende tegels en enkele binnenmuren waren in sommige zones bewaard gebleven. Deze muren zijn restanten van het vroeg-17de-eeuwse Kuldershuis, afgebroken aan het einde van de 19de eeuw.
Onder de fundering van de voorgevel werd een wegdek in kasseien blootgelegd. Op de kasseien lag nog een laag straatvuil waaruit 14de-eeuws aardewerk werd verzameld. Onder het kasseidek werden meer antropogene ophogingslagen aangesneden waaruit 12de- en 13de-eeuws aardewerk en botmateriaal werd gerecupereerd. In deze lagen werden ook sporadisch verspreide stukken Doornikse breuksteen aangetroffen die dienst deden als niet-dekkende straatafwerking in deze periode.