Hulsbeekstraat (zone 2)

Beschrijving

Naar aanleiding van saneringswerken werd, volgend op een vooronderzoek, een archeologische opgraving uitgevoerd in één zone van de geplande werken (zone 2).

De oudste sporen op het terrein gaan terug tot de ijzertijd, met name de overgang van de vroege naar de midden ijzertijd. Er werden meerdere silo’s en enkele losse kuilen en paalkuilen vastgesteld. De aanwezigheid van silo’s wijst op landbouwactiviteiten in de ijzertijd en eventueel op het voorkomen van een nederzetting op of in de directe omgeving van het onderzoeksgebied.

In het noorden van de werkput werd een NO-ZW georiënteerd wegtracé aangesneden, waarbij de restanten van karrensporen en een opgehoogd wegdek bewaard waren gebleven die tussen twee parallelle greppels waren gelegen. Hoewel geen Romeinse vondsten werden aangetroffen binnen het onderzoeksgebied, is de opbouw typisch voor de wegen in de Romeinse periode. Het zou dan om een aftakking (diverticulum) gaan van een Romeinse weg die uit Tienen kwam. Romeinse vondsten langsheen het tracé van de vermoedelijke aftakking lijken deze hypothese te bevestigen.

In de volle middeleeuwen maakte het terrein deel uit van een erf, dat zich gedeeltelijk buiten het onderzochte gebied uitstrekte. Er werden een gebouw met gebogen staanderrijen en een erfgreppel aangesneden. Het gebouw werd geïnterpreteerd als een bijgebouw. Houtskool uit een staander van het gebouw is met 95,4% waarschijnlijkheid te dateren tussen 978 en 1034 n. Chr. De weinige volmiddeleeuwse vondsten die op de site werden aangetroffen, doen echter vermoeden dat het oud-hout effect hier speelt, en dat het gebouw eerder uit de tweede helft van de 11de eeuw of uit de vroege 12de eeuw dateert.

Het erf – althans het deel dat tijdens het onderzoek werd aangetroffen – werd vanaf de late middeleeuwen als woongebied verlaten. Het onderzoeksgebied werd ingericht als akkerland of weiland, rondom rond afgebakend door een gracht.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Van de Staey, Inge

Grondsporen en vondsten ijzertijd

Datering: middenijzertijd, vroege ijzertijd
Typologie: kuilen, paalkuilen, silo's, vaatwerk
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
Zeven silo's, waarvan enkele een relatief grote hoeveelheid handgevormd aardewerk bevatten, onder andere tonvormige potten met vingertopindrukken en Harpstedt-achtige potten. De overige sporen betreffen vermoedelijk kuilen of paalkuilen, maar de functie en de datering is niet met zekerheid geweten. Er werd geen plattegrond in de sporen herkend.

Grondsporen en vondsten vanaf late middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bevestigingselementen, kuilen, paalkuilen, perceelsgreppels, ploegsporen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, metaal, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Greppel die over een groot deel van de omtrek van de werkput gevolgd kon worden, gelijklopend met de huidige perceelsgrenzen. In de greppel werden kuilen aangetroffen die worden geïnterpreteerd als plantkuilen: de greppel had vermoedelijk een houtkant. Eén losse paalkuil en een kuil uit ten vroegste de late middeleeuwen. Postmiddeleeuwse ploegsporen.
De sporen bevatten o.a. Maaslands en geglazuurd roodbakkend aardewerk, steengoed, en metalen nagels.

Romeins wegtracé

Datering: Romeinse tijd
Typologie: afwateringsgreppels, karrensporen, wegen

Beschrijving:
NO-ZW georiënteerd wegtracé met parallelle ontwateringsgreppels. Tussen de greppels werden karrensporen waargenomen. In de greppels werd handgevormd aardewerk gevonden.

Volmiddeleeuws erf

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: bevestigingselementen, erven, gebouwplattegronden, kuilen, paalkuilen, perceelsgreppels
Materiaal: aardewerk, fijn grijs aardewerk, metaal

Beschrijving:
Paalkuilen die de plattegrond vormen van een gebouw met gebogen staanderrijen. Uit de paalkuilen werd volmiddeleeuws aardewerk gerecupereerd: Maaslands witbakkend en fijn grijsbakkend aardewerk. Eén losse kuil of paalkuil die niet aan een structuur kan worden gelinkt. In dit spoor werd Maaslands aardewerk gevonden en één spijker. Een greppel die op basis van de vulling en de stratigrafie gelijktijdig met het gebouw kan worden verondersteld. De greppel bakende het erf in het zuiden af.