Geesteswal

Beschrijving

Ten noordoosten van de grote vijver in het kasteeldomein ligt aan de rand van het park nog een mottestructuur, gekend onder het toponiem ‘Geesteswal’. De vrijwel ronde aarden heuvel met een diameter van ongeveer twintig meter en een hoogte van circa vier meter is omgeven door een grachtenstructuur en twee opgehoogde rechthoekige terreinen.

Deze toponiem komt voor het eerst voor op de pré-kadastrale kaart uit 1830 waar een aantal dreven ten noordoosten van de huidige locatie van de Geesteswal als ‘lange en korte Geestwaldreve’ worden benoemd. Iets vroeger in 1813 komt de benaming ook voor het eerst voor in een archiefdocument waar de site wordt gesitueerd in de heerlijkheid van de Diepenzele.

Auteurs: Michiels, Marijke

Motte