Witte Bomendreef 1

Beschrijving

Na even zoeken werden twee omgevallen bomen aangetroffen ten noordoosten van het grachtje rond de Minnebron. De bomen vertonen onderaan tegen de wortels duidelijke sporen van fragmenten van oranjerode bakstenen. De meest zuidelijke boom die vlak tegen de scherpe hoek van de Minnebeek zit vertoonde rond de bakstenen een houtskoolrijke zwarte laag. Wat er zich nog in de bodem bevindt konden we niet waarnemen door het bladerdek. Na controle van enkele andere bomen bleken dit de enigsten te zijn met deze baksteenfragmenten die dus plaatselijk in de ondergrond zitten.
De compacte laag bakstenen en de houtskoolrijke laag doet ons vermoeden dat er hier ooit iets van gebouw moet gestaan hebben. Wat dit zou kunnen zijn weten we niet. Op historische kaarten was nergens op deze plaats een gebouw te bespeuren. De houtskoolrijke zwarte laag doet ons vermoeden dat dit gebouw ooit is afgebrand of misschien stond er een 'oven/haard' die deze laag achterliet.
Een datering van de vondsten, die in situ zullen blijven, kunnen we niet geven. Alleen weten we dat de restanten afgedekt waren met de omgevallen bomen die minstens 100 tot 150 jaar oud zijn (eigen schatting).

Auteurs: Vynckier, Geert

Muurrestanten en houtkoolresten