waarneming

Ieperstraat 191

archeologisch element
ID
984337
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984337

Beschrijving

Bij de aanleg van nieuwe nutsleidingen werden op het kruispunt van de Ieperstraat (N332) met de Bourgognestraat in Zonnebeke menselijke resten aangetroffen.

Uit het archeologisch terreinonderzoek bleek het te gaan om een granaattrechter waarin vier gesneuvelden werden aangetroffen. Het betrof vier Duitsers die met weinig zorg of rituelen in de inslagkuil gedeponeerd werden.

Een deel van de context werd door de werken in uitvoering grondig verstoord, waardoor niet alle vondsten en aangetroffen botmateriaal aan een specifiek individu konden worden toegewezen. De archeologische vondsten en de fysisch-antropologische data lieten niet toe de gesneuvelden te identificeren. Het gaat om Duitse militairen die tijdens de Derde Slag om Ieper, in de zomer van 1917, om het leven kwamen.

De analoge en digitale registratie en documentatie worden bewaard in het archief van het agentschap Onroerend Erfgoed. Zoals het protocol bij WOI gesneuvelden voorschrijft, werden de menselijke resten en bijvondsten na het onderzoek door het agentschap overgedragen aan de politie Arro Ieper die het archeologisch ensemble in zijn geheel verder overdroeg aan de dienst Oorlogsgraven van het Belgisch leger. Het Belgisch leger droeg het ensemble vervolgens over aan de bevoegde oorlogsdienst, de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.


Auteurs: Vanhoutte, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

4 Duitse gesneuvelden

Datering: WO I
Typologie: granaattrechters, kleding en -accessoires, veldgraven
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), glas, kunststof, leer, metaal, porselein, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ieperstraat 191 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984337 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.