waarneming

Spaans Fort

archeologisch element
ID
984355
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984355

Beschrijving

Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van boringen en proefsleuven werden verschillende aangetroffen die gelinkt kunnen worden aan off-site activiteiten uit de late middeleeuwen. Het betreft perceelsgreppels en sporen van landbewerking of grondstofwinning in de vorm van kuilen. Eén zone van het opgravingsterrein leverde een vindplaats uit de 13de-14de eeuw. De vindplaats werd afgebakend door greppels en bevat diverse paalsporen en vermoedelijk een waterkuil. In deze sporen zijn behoorlijk wat aardewerkvondsten gedaan. Deze vindplaats dateert nog van voor de indijking van het poldergebied en kan gezien worden als de eerste ontginningen in het gebied.

In een andere zone kwamen 15de-16de-eeuwse sporen van off-site activiteiten aan het licht afgedekt door een antropogene ophogingslagen, die mogelijk gerelateerd kunnen worden aan de bouw van Fort Verrebroek. 

Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek werd in het noorden van de zone een prehistorische vindplaats aangetroffen. Er werd onder andere een microklingfragment opgeboord. Of deze vindplaats zich beperkt tot één of enkele losse vondsten, dan wel (een) vondstconcentratie(s) was nog onduidelijk. Daarom is in deze zone bijkomend nog een waarderend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek leverde geen nieuwe vondsten op.


Auteurs: Geussens, Liesbeth; Hazen, Peter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Microkling

Datering: steentijd
Materiaal: vuursteen
Gebeurtenis:

late middeleeuwen/ nieuwe tijd

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: dierengraven, greppels, kuilen, ophogingslagen, perceelsgreppels, waterkuilen, waterputten
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Greppels die overeenkomen met perceelsgrenzen op historische kaarten, evenals greppels met een onduidelijke functie. Waterput of -kuil met laatmiddeleeuwse vondsten. Enkele paalkuilen die niet tot een duidelijke structuur behoorden. Langwerpige, rechthoekige kuilen met onduidelijke functie en datering, mogelijks zandwinningskuilen of kuilen gelinkt aan landbouwactiviteiten. De kuilen lagen steeds in elkaars verlengde.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spaans Fort [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.