waarneming

Drijdijck

archeologisch element
ID
984356
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984356

Beschrijving

Bij een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van boringen en proefsleuven zijn twee parallel lopende grachten aangesneden. Deze zijn bijzonder diep en voorzien van een enkelbreker. Ze zullen dus een verdedigingsfunctie hebben gehad. De exacte datering is niet duidelijk. Mogelijks houden ze verband met gevechten rond Antwerpen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze lijken doorheen de volledige zone gevolgd te kunnen worden. De ontdekking van de grachten is bijzonder, aangezien ze niet verwacht werden ten oosten van de dijk, die zelf als verdedigingslinie gezien kan worden. Deze sporen geven dus nieuwe informatie over de verdediging van het gebied in de Tachtigjarige Oorlog. Buiten de grachten zijn er tot op heden geen sporen aangetroffen die in relatie staan tot het verdedigingsstelsel, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat die er nog wel zijn.

Verder werden enkele kleinere greppels aangesneden die op basis van hun ligging ten opzichte van de huidige perceelsgrenzen als oude perceelsbegrenzingen kunnen worden geïnterpreteerd. 


Auteurs: Geussens, Liesbeth; Hazen, Peter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Grondsporen

Typologie: greppels
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Greppels die op basis van hun oriëntatie ten opzicht van historische percelering kunnen worden geïnterpreteerd als preceelsafbakening of -verdeling.

Verdedigingswerken

Datering: 16de eeuw
Typologie: grachten (verdedigingselementen), verdedigingswerken
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Twee brede greppels met onderaan een zgn. enkelbreker. Mogelijks betreffen het verdedigingsstructuren in verband met gevechten rond Antwerpen ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drijdijck [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.