waarneming

Zoetwaterkreek

archeologisch element
ID
984357
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984357

Beschrijving

Een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van proefsleuven leverde een vindplaats op in het zuidelijk deel van het terrein. De vindplaats situeert zich op een veenbult, waarvan de top omgewerkt is. De zone met een antropogene laag is over een lengte van ca. 40 m aanwezig, over de volledige breedte van het onderzoeksgebied. De laag kent een hoge vondstdichtheid. De talrijke vondsten dateren de bewoning in de 14de – 16de eeuw. Er zijn weinig sporen opgetekend. Mogelijk zijn enkele restanten van poeren of uitbraaksleuven aanwezig, evenals oude perceelsgrenzen. Dit onderzoek heeft een grote hoeveelheid vondstmateriaal opgeleverd. Het aardewerkensemble heeft het potentieel om niet alleen de vindplaats nauwkeurig te dateren maar ook om inzichten te geven in de bestaanseconomie van de bewoners en het vormenspectrum in deze periode. 


Auteurs: Geussens, Liesbeth; Hazen, Peter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Sporen en structuren late middeleeuwen

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 16de eeuw
Typologie: cultuurlagen, kuilen, perceelsgreppels
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Langwerpige kuilen opgevuld met baksteenpuin, mogelijks uitbraaksporen van muurfunderingen. Antropogene ophogingslagen met een grote hoeveelheid laatmiddeleeuwse vondsten, wat wijst op bewoning ter plaatse. Greppels die overeenkomen met percelering op historische kaarten.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zoetwaterkreek [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984357 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.