Meenseweg 9-11

Beschrijving

Tijdens de terreinevaluatie werden in totaal 21 spoornummers uitgeschreven. De relevante archeologische sporen betreffen greppels, grachten, kuilen, een muur en een bomkrater. Anderzijds werden ook recente antropogene verstoringen aangesneden.

Verspreid over het terrein kwamen 7 kuilen voor. Deze kennen een variatie in vormen en maten.

Verspreid over het terrein kwamen ook 10 grachten voor.

Auteurs: Verdegem, Simon

Bomkrater

Datering: WO I, WO II
Typologie: bomkraters, bouwmaterialen

Beschrijving:
Er werd een stuk van een bomkrater aangesneden. Het spoor is in vlak min of meer halfrond, is heterogeen, heeft een puinige vulling en is overwegend donkergrijs met zwarte inmenging.

Grachten (late middeleeuwen-18de eeuw)

Datering: 18de eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd, Romeinse tijd
Typologie: bouwmaterialen, grachten (infrastructuur), perceelsgreppels, versieringsonderdelen van voorwerpen
Materiaal: aardewerk, lood

Beschrijving:
Wanneer de sporen geprojecteerd worden op de beschikbare historische kaarten is te zien dat de aanwezige grachten niet lijken overeen te komen met op de kaarten afgebeelde (percelerings)grachten. De georeferentie van de kaart van Ferraris is echter wellicht niet correct verlopen, waardoor het plangebied iets meer naar het noorden te situeren valt. Indien het plangebied en de aangetroffen sporen iets naar het noorden opgeschoven worden, kunnen toch enkele bevindingen genoteerd worden. Zo komen twee sporen, die vermoedelijk hetzelfde spoor zijn, mogelijk overeen met een 18de-eeuwse perceleringsgracht. Hier werden vondsten gedaan. Het gaat om 4 fragmenten in rood aardewerk. Er
werden 3 wandscherven met duidelijke draairillen en intern en extern een loodglazuur ingezameld. Ook werd een bodemfragment met een uitgeknepen standvin en intern loodglazuur en extern glazuurspatten gevonden. Dit vondstnummer kan gedateerd worden in de late middeleeuwen/nieuwe tijd. Er werden geen vondsten aangetroffen in voorgaande grachten. Ook een ander spoor kan mogelijk te herleiden zijn tot een 18de-eeuwse gracht langs een veldweg. Uit dit laatste spoor werd een randfragment lokaal/regionaal grijs gedraaid Romeins aardewerk gerecupereerd. Het stuk is zeer sterk verweerd en fijnwandig. Daarnaast werd een randfragment van een tegel die aan één zijde integraal geglazuurd is aangetroffen. De tegel heeft een dikte van circa 1,6 cm. Het stuk kan gedateerd worden in de late middeleeuwen/nieuwe tijd. Op basis van de vondst van de tegel en de vulling van spoor één kan geconcludeerd worden dat dit spoor te dateren is in de late middeleeuwen/nieuwe tijd. De Romeinse scherf kan dan ook als intrusief/versmeten materiaal beschouwd worden. De andere grachten lijken totaal niet overeen te komen met de historische kaarten en maken meer dan waarschijnlijk deel uit van een ouder grachtensysteem.
Het merendeel van deze grachten heeft een min of meer NW-ZO oriëntatie, maar ook een ZW-NO oriëntatie komt voor. Er werden geen vondsten aangetroffen in voorgaande grachten.

Uit een ander spoor werd een rood tegelfragment ingezameld. Het gaat om een randfragment van een tegel met aan beide zijden glazuurspatten. De tegel heeft een dikte van circa 1,5cm. Het fragment kan geplaatst worden in de late middeleeuwen/nieuwe tijd.

Kuilen met laatmiddeleeuws aardewerk

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, eerste helft 16de eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: kuilen, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen
Materiaal: aardewerk, grijs aardewerk, lood, rood aardewerk

Beschrijving:
Het gaat om een vrij grote kuil met een eerder onregelmatige vorm. Op basis van hun gelijkaardige bruingrijze vulling kunnen dit spoor en een andere, vlakbij gelegen kuil waarschijnlijk als gelijktijdig worden beschouwd. Uit de eerste kuil kon wel een aanzienlijke hoeveelheid vondsten gerecupereerd worden. Het gaat om laatmiddeleeuws en uitsluitend om rood aardewerk. Als eerste vorm kan een bord herkend worden. Daarnaast werden heel wat fragmenten van bakpannen en 3 fragmenten van massieve stelen aangetroffen. De bakpannen en het pootje van een grape kunnen vermoedelijk in de 14de eeuw geplaatst worden. Andere fragmenten kunnen geplaatst worden in de late middeleeuwen/nieuwe tijd.
Het eerste spoor in een tweede groep is een grote kuil met onregelmatige vorm. De kuil heeft een vrij homogene vulling. Er werden geen vondsten aangetroffen. Het tweede spoor wordt, oversneden door het eerste spoor en is dus ouder. De vulling van het spoor is heterogeen. Er werden geen vondsten gerecupereerd. Het derde spoor is een relatief kleine, halfronde kuil. De vulling is heterogeen. Het laatste spoor is een min of meer halfronde kuil. De kuil bevat 18 fragmenten van een grijze kom die te dateren is in de 15de/eerste helft 16de eeuw. Er werden 1 randfragment en 17 wandfragmenten aangetroffen. De rand is een eenvoudige uitstaande rand met verbrede, afgeplatte top. De scherven zijn extern sterk beroet en vertonen intern een dikke gele kalkachtige aanslag. Deze rand kan gedateerd worden tussen 1400 en 1550.
Een ander, verderop teruggevonden spoor is ovaal en heeft een doorsnede van circa 1,4 meter. De vulling is vrij homogeen grijs. Er werden geen vondsten aangetroffen in dit spoor.

Postmiddeleeuwse muur

Datering: nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, gevels, muurresten, onderdelen van gebouwen en structuren
Materiaal: aardewerk, mortel

Beschrijving:
Er werd een stuk van een muur aangesneden. Op basis van de baksteenformaten en de gebruikte mortel kan deze muur in de postmiddeleeuwse periode geplaatst worden. Rekening houdend met de mogelijk verkeerde georeferentie van de Ferrariskaart, kan de aangetroffen muur deel uitmaken van de op deze kaart afgebeelde bebouwing binnen het plangebied. De sporen en het plangebied moeten namelijk iets naar het noorden opgeschoven worden en dan lijkt de muur overeen te komen met de locatie van de afgebeelde bebouwing. Ook de oriëntatie van de muur lijkt vrij gelijkaardig aan de oriëntatie van de bebouwing op de Ferrariskaart.