waarneming

Kaai 23-25

archeologisch element
ID
984407
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984407

Beschrijving

Het plangebied bevindt zich volgens het bureauonderzoek binnen de zone van een, in oorsprong 16de-eeuws, klooster, meer specifiek de tuin.

Tijdens het vooronderzoek zijn antropogene sporen aangetroffen die de ingebruikname, gebruiksfasen en afbraakfasen weergeven. Er kwamen echter geen duidelijke, archeologische structuren of sporen aan het licht die ons meer kunnen vertellen over de precieze activiteiten die hier in het verleden hebben plaatsgevonden.

Enkele fragmenten los, menselijk bot wijzen erop dat er wel degelijk werd begraven in de tuinzone of alleszins in de directe omgeving, al zijn er geen aanwijzingen voor begravingen die nog in primaire positie kunnen worden gelokaliseerd. De bewaring van dit materiaal is slecht, en komt in versmeten context voor. De laag kan wel in verband worden gebracht met de periode dat het klooster hier was gevestigd, gezien er menselijke resten in voorkomen, en er niet meer begraven mocht worden in de stad na 1784 (cf. edict van Jozef II).

Een verklaring voor het uitsluitend aantreffen van geroerde of afgebroken contexten is mogelijks het feit de verschillende verbouwingen die er binnen het terrein geweest zijn in jongere perioden.


Auteurs: Galle, Marit; Pepermans, Jeska
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Vondsten

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 16de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, vaatwerk, vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), geglazuurd aardewerk, grijs aardewerk, natuursteen, rood aardewerk, steengoed
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Tijdens de aanleg van de vlakken en de registratie van de profielen en sporen werden enkele vondsten aangetroffen. In totaal werden er 11 vondstnummers uitgedeeld. De sporen betroffen lagen, deel uitmakend van de stratigrafie van het plangebied, evenals uitbraaksporen. Er werden geen andere sporen of structuren aangetroffen. De vondsten zijn afkomstig uit dergelijke lagen. Het betreft de categorieƫn bouwmateriaal, aardewerk, dierlijk bot, natuursteen en menselijk bot. Het los menselijk bot werd niet in primaire positie aangetroffen. Het kwam voor in versmeten context doorheen de laag (L2).

Vondstnummer 3 werd aangetroffen tijdens de aanleg van vlak 1 in werkput twee en is hierbij afkomstig uit laag 2. Er werd onder andere een randfragment rood geglazuurd aardewerk met gele slibversiering aangetroffen, dat grofweg te dateren valt vanaf de 15de eeuw. Eveneens kwamen er enkele rood geglazuurde randen aan het licht die in de nieuwe tijd te plaatsen zijn. Aan de hand van een steengoedvondst (V5) welke uit diezelfde laag gerecupereerd werd in profiel 2.1, kan de datering van de laag bijgesteld worden naar de 16de eeuw of jonger. Deze laag leverde ook dierlijk bot op, zoals een ribfragment dat aan beide zijden gecoupeerd was. Hierdoor betreft het vermoedelijk slachtof consumptieafval. In werkput 1 werden in deze laag eveneens aardewerkvondsten gedaan. Het gaat onder meer om een grijs gedraaid worstoor, een worstoor in steengoed, rood geglazuurd aardewerk met gele slibversiering en een bodemfragment met standvinnen in rood geglazuurd aardewerk (V9). Het oudere, grijs gedraaide aardewerk is vermoedelijk intrusief materiaal, daar de jongste baksels ook duiden op de 16de eeuw of later. V11 is verder nog het vermelden waard, ook afkomstig uit L2 in WP1. Het betreft een menselijk tand en een (nek)wervel. Deze kwamen echter verspreid in de laag voor en zijn niet te koppelen aan een begraving in primaire positie.

Laag 5 omvatte enkele fragmenten aardewerk, verspoeld materiaal van elders in de omgeving afkomstig, dat mee is afgezet samen met de sedimenten. Het gaat dan om twee fragmenten rood geglazuurd aardewerk en een worstoor in grijs gedraaid aardewerk met duimindrukken. Dit aardewerk is te plaatsen in de 14de -15de eeuw, wat wil zeggen de afzettingen minstens terug te brengen zijn tot de 14de -15de eeuw of vroeger.


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Geraardsbergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kaai 23-25 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984407 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.