Stationslaan 9A

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8107
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Er werden geen sporen, structuren of archeologische ensembles aangetroffen aan het oppervlak van het onderzoeksterrein.

Alle aangetroffen sporen zijn van recente datering, m.n. uit de 20ste eeuw of recenter. Enkele sporen kunnen met voldoende waarschijnlijkheid gelinkt worden aan de Eerste Wereldoorlog, zoals twee bomkraters en een kabelsleuf. Eén van de bomkraters bevatte granaatscherven en in de andere werden een fragment leer (schoenzool), puin en glasfragmenten aangetroffen. De datering van de kuil en paalkuil die hier onmiddellijk nabij aangetroffen werden is onzeker. Mogelijk behoren deze tot dezelfde periode.

Het ingezamelde keramisch vondstmateriaal bestaat uit 45 scherven aardewerk. De bewaring van het materiaal is meestal goed te noemen, hoewel vele van de scherven sterk gefragmenteerd zijn. Op basis van de diagnostische elementen en de aanwezige vormen kan voor de meeste vondsten op deze manier een voorzichtige datering gegeven worden. De meerderheid van het materiaal kan vanaf de 14de eeuw worden gedateerd. Slechts één vondst van een grape in grijs aardewerk lijkt iets nauwkeuriger in de 14de tot midden 15de eeuw gedateerd te kunnen worden. Deze werd echter aangetroffen in een ophogingspakket, waarin eveneens materiaal uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig was.

Auteurs: Cornelis, Lina

Baksteen, puin

Typologie: bouwmaterialen, losse vondsten
Materiaal: aardewerk

Beschrijving:
De laag / het vlak waarin deze sporen werden aangetroffen bevatte sporadisch los puinig materiaal en baksteenbrokken.

Bomkraters, kabelsleuf (WOI)

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, bomkraters, bouwmaterialen, kleding en -accessoires, wapens en munitie
Materiaal: glas, leer, metaal

Beschrijving:
Er werd slechts één metaalvondst ingezameld bij de uitvoering van het veldwerk. Deze vondst is afkomstig uit een bomkrater uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een afgeplat metalen ‘bolletje’ met een diameter van ca. 2cm. Het betreft een kartetskogel van een granaat.
Er werd slechts één leervondst, een schoenzooltje, aangetroffen in een bomkrater. Deze vondst lijkt aan te wijzen dat de bomkrater op een later moment als afvalkuil in gebruik werd genomen. Er werden eveneens puin en losse glasschilfers aangetroffen, die niet ingezameld werden. De ingezamelde vondst wordt bewaard volgens de voorschriften en heeft geen bijkomende conservatie of behandeling nodig. Deze vondst heeft mogelijk vooral waarde in kader van grootschaliger vergelijkend onderzoek binnen deze vondstcategorie en specifiek vondsttype.

Geulvulling (14de eeuw)

Datering: 14de eeuw
Typologie: losse vondsten, vaatwerk, vondstenconcentraties
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), tand

Beschrijving:
Er werden enkele losse vondsten aangetroffen in het vlak. Het vlak werd aangelegd in een geulvulling. Het materiaal dateert algemeen vanaf de 14de eeuw. Een nauwkeurigere datering was gezien de grote fragmentatiegraad niet mogelijk. Er konden wel diverse vormen herkend worden, zoals kannen of kruiken, (mogelijk) een kom en kogelpotten. Twee puntvondsten leken concentraties aardewerk te zijn, die vermoedelijk gedumpt waren in de geul.
Er werden in de geulvulling vier botfragmenten aangetroffen. Het gaat over een tand van een rund en 2 fragmenten van het cranium van een rund en een fragment van de mandibula van een hond. Het gaat om een losse fragmenten in de geulvulling, zonder directe context.

Kuil en paalkuil (14de-21ste eeuw)

Datering: 14de eeuw, 15de eeuw, 20ste eeuw, eerste kwart 21ste eeuw, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kuilen, paalkuilen

Beschrijving:
De datering van de kuil en paalkuil is onzeker. Mogelijk behoren deze tot de 20ste eeuw of jonger. De (paal)kuil werd gecoupeerd en had een vlakke bodem met rechte randen. Dit spoor was nog ca. 10-12cm bewaard onder het aangelegde vlak. De exacte functie is onduidelijk. Er werden enkele scherven ingezameld ter hoogte van spoor. Het gaat echter slechts om twee wandfragmenten grijs aardewerk. Een datering van dit materiaal opmaken, nauwkeuriger dan 14de eeuw of recenter, is niet mogelijk.

Recente sporen (20ste-21ste eeuw)

Datering: 20ste eeuw, eerste kwart 21ste eeuw