Beschrijving

Tijdens het onderzoek werden slechts 40 verkleuringen aangeduid als spoor. Het gaat hier voornamelijk over kuilen met een insteek en een aantal bomkraters. Na coupering moest de interpretatie van twee sporen aangepast worden naar verstoring. Verder werden er drie (of twee?) bomkraters en één greppel geregistreerd.

De aanwezige sporen zijn voornamelijk kuilen, waarvan het merendeel gelinkt kon worden aan een recent verwijderde structuur. Daarnaast werden er ook bomkraters met bomscherven en kogelhulzen aangetroffen uit WOI. Tot slot werden er in de andere sporen geen andere vondsten aangetroffen om een datering naar voren te kunnen schuiven.

Door het grote aantal verstoringen is het mogelijk dat een aantal sporen reeds verdwenen zijn. Verder zijn de meeste van de aanwezige sporen redelijk ondiep bewaard, wat een indicatie kan zijn voor een slechte bewaring van andere eerder ondiepe sporen.

Auteurs: Van Huffel, Cedric

Bomkraters (WOI)

Datering: WO I
Typologie: bevestigingselementen, bomkraters, verdedigingswerken, wapens en munitie
Materiaal: metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
Er werden verschillende bomkraters aangetroffen. Een hiervan heeft een gevlekte vulling. Onderaan de coupe werden kogelhulzen aangetroffen. De andere bomkrater heeft een homogenere vulling en is minder diep bewaard. Ook hier werden resten van munitie aangetroffen, namelijk bomscherven.
De metalen objecten bestaan uit een fragment prikkeldraad, drie kogelhulzen uit een bomkrater en een nagel. Door de grote pieken en de dicht bij elkaar liggende knopen is het prikkeldraad waarschijnlijk van Duitse oorsprong.
Historisch kaartmateriaal van een archeologisch onderzoek naar een gebied gelegen rond het huidig projectgebied geeft de impact van de Eerste Wereldoorlog op het bodemarchief weer. Verschillende luchtfoto’s tonen bomkraters binnen het huidige projectgebied. In tegenstelling tot het aanliggend projectgebied worden er hier geen loopgraven weergegeven.

Glazen fles (20ste eeuw)

Datering: na WO II
Typologie: vaatwerk
Materiaal: glas

Beschrijving:
Het glazen flesje bestaat uit transparant glas en werd waarschijnlijk vervaardigd in 1969 (cf. opschrift).

Kuilen (21ste eeuw)

Datering: eerste kwart 21ste eeuw
Typologie: gebouwen en structuren, kuilen, maneges, paalkuilen
Materiaal: houtskool, schelp

Beschrijving:
Sporencluster bestaande uit 22 kuilen. Bij het vergelijken van de sporen met de luchtfoto’s bleek de sporencluster overeen te komen met een ronde structuur horende bij de manege. Bijgevolg zijn deze sporen van recente aard en gaat het om paalkuilen afkomstig van de omheining.
Verspreid over het projectgebied werden nog kuilen aangetroffen. Deze hebben kleinere afmetingen en lijken niet afkomstig te zijn van een structuur. Meestal bevatten ze een rechthoekige tot vierkante vorm en bevatten ze een donkerbruine zandige vulling. In een aantal kuilen werd schelpengruis en houtskool aangetroffen.