Kampstraat II

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8110
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens de terreinevaluatie werden 69 sporen geregistreerd, het gaat om 3 natuurlijke sporen en 66 antropogene. De antropogene sporen kunnen verder onderverdeeld worden in 38 archeologische sporen en 28 archeologisch niet relevante en/of recente sporen.

Alle sporen zijn vermoedelijk te dateren in de 19de en 20ste eeuw. De meesten zijn zelfs vrij recent en hebben mogelijk te maken met de serreteelt en de afbraak van de serres. Zo is het eerste spoor de opvulling van de vijver die rond 2017-2018 gedempt werd.

Er zijn slechts 7 sporen die archeologisch interessant zijn.

Het gaat om 3 bomkraters uit de Eerste Wereldoorlog, een mogelijke (perceels)greppel die is weergegeven op de Popp-kaart bestaande uit drie sporen en een diepe onregelmatige kuil met een zeer organische bovenvulling.

De overige sporen zijn verstoringen of vrij recente sporen (19de en 20ste eeuw) die niet tot een bepaalde structuur behoren of waarvan de juiste datering of functie niet achterhaald kan worden.

Tijdens het uitgevoerde proefsleuvenonderzoek werden 6 vondstnummers toegekend. Het ging om 2 stuks munitie, enkele fragmenten aardewerk, een houten element met metalen beschoeiing en de bodem van een glas.

Auteurs: De Brant, Raphaël

Bomkraters (WO I)

Datering: WO I
Typologie: bomkraters, bouwmaterialen, kuilen, puinlagen, wapens en munitie
Materiaal: metaal

Beschrijving:
Tijdens het onderzoek werden drie sporen geïnterpreteerd als bomkraters uit de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om vrij ronde sporen met een duidelijke aanwezigheid van schrapnelfragmenten aan de randen. Het eerste betrof een ondieper, en in het archeologisch vlak dus kleiner, exemplaar. De andere twee waren vrij groot met een latere puinopvulling. Op de beschikbare luchtfoto’s is te zien dat het terrein volledig kapot geschoten was tegen het einde van de oorlog. Sommige bomkraters lijken overeen te komen met de aangetroffen kuilen en bomkraters. Niet alle aangetroffen kuilen waren echter als bomkrater herkenbaar in het archeologische vlak. Waarschijnlijk werd het terrein na de oorlog vrij goed geruimd en actief genivelleerd, getuige het puin in de herkende, zeer grote, bomkraters.

De eerste vondst betrof een afgevuurde en ontplofte, lege, Britse 18-ponder artilleriegranaat. Deze werd aangetroffen in de vulling van een onregelmatige gracht. Deze vondst werd op het terrein geïdentificeerd en geregistreerd. Na afwerking van het terreinwerk werd deze vondst meegenomen door de EOD-specialist voor overdracht aan DOVO.
Een andere vondst betrof een Duitse 7,92mm patroon in een verweerde staat. Het originele opschrift op de bodem was niet meer leesbaar. Deze vondst werd aangetroffen in de ploeglaag/opvullingspakket en werd ingezameld aangezien het, samen met de vorige vondst, de enige duidelijk vondst is uit de Eerste Wereldoorlog die werd aangetroffen. Deze patroon werd niet weerhouden in het archeologisch ensemble en werd voor vernietiging overgebracht naar DOVO.

Greppel (19de-20ste eeuw)

Datering: tweede kwart 19de eeuw
Typologie: bevestigingselementen, greppels, perceelsgreppels, soldatenbarakken, vaatwerk, versieringsonderdelen van voorwerpen, voertuigonderdelen, wielen
Materiaal: glas, hout, lood, metaal, rood aardewerk

Beschrijving:
Een greppel in het westen van het onderzochte gebied werd respectievelijk ingemeten als drie sporen. Deze greppel lijkt overeen te komen met een perceelsgrens op de Popp-kaart en betreft dus mogelijk een perceelgreppel. Ook op de luchtfoto van 16 september 1918 lijkt deze greppel nog aanwezig te zijn. Op zich is dit archeologisch niet zo belangrijk, in deze greppel werden echter de meeste vondsten aangetroffen en is daarom het vermelden waard.
Hier werd een houten ring gevonden met een metalen beschoeiing waarin 10 openingen aanwezig zijn die overeen komen met 5 U-vormige houten ‘nietjes’-achtige verbindingen die tot door de metalen beschoeiing (kunnen) komen. Het is onduidelijk om wat het juist gaat. Vermoedelijk een soort verbinding of afdichting waarbij een centrale as aanwezig was. De optie van een wielonderdeel, een as-afdichting, van een houten kar werd overwogen en onderzocht maar mogelijk betreft het een te lichte constructie voor een dergelijk gebruik.
Ook een randfragment in oxiderend gebakken gedraaid aardewerk met loodglazuur aan de binnenkant en gedeeltelijk aan de buitenkant lag in dit spoor. Het betreft een niet verder te identificeren open vorm.
Daarnaast troffen onderzoekers hier de bodem van een 8-hoekig drinkglas. Het is een vrij recent, 19de-20ste-eeuws, model. De mogelijk link met de historisch gekende Duitse barakken is mogelijk maar niet ontegensprekelijk.

Kuil

Datering: WO I
Typologie: kuilen, latrines

Beschrijving:
Dit spoor betrof een uitzonderlijke kuil. De vulling van deze kuil was zeer organisch. Deze kuil werd middels een kijkvenster verder vrijgelegd en gecoupeerd. Het ging om een onregelmatig maar min of meer rechthoekig spoor van ca. 3,6m op 2,6m in het vlak.
In coupe bleek de organische vulling enkel de bovenste lens te betreffen. De rest van de coupe bleek echter een zeer diep smal te zijn met een schuinere NNO-wand en een steilere ZZW-wand. De kuil moet in het ZZW een soort diepe geul geweest zijn, deze was in het vlak zichtbaar tijdens het couperen.
Door de zeer natte bodem en de diepte van de structuur was het niet mogelijk om de kuil in te tekenen of te bemonsteren. Er werden geen vondsten aangetroffen. De werkhypothese dat het een mogelijke latrine uit de Eerste Wereldoorlog zou kunnen zijn, werd door de afwezigheid van overtuigende organische pakketten in de onderkant van het spoor weerlegd. Een andere mogelijke interpretatie ligt echter niet voor de hand.
Mogelijk is de kuil gerelateerd aan de barakken die in deze zone aanwezig waren maar dit kan op basis van de archeologische gegevens niet aangetoond worden. De functie blijft onbekend.