Op basis van de proefputten en –sleuven blijkt dat het projectgebied zich situeert in de verzande havengeul van Damme. Binnen het projectgebied werd, naast natuurlijke geulafzettingen, een beperkt aantal relevante archeologische sporen geregistreerd, nl. een lokale afvallaag/vondstconcentratie, een houten paal die mogelijk in verband gebracht kan worden met beschoeiing of oeverstructuren en een rij houten staakjes (S5-S9). De afvallaag betreft een lokale vondstconcentratie die zich tussen de geulafzettingen situeert, vermoedelijk daterend uit de 15de eeuw. Hierin blijken meerdere bijzondere vondsten aanwezig, in de vorm van o.a. aardewerk, dierlijk botmateriaal en metaalvondsten.
Auteurs: Lambrecht, Matthias
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Op basis van de proefputten en -sleuven blijkt dat het projectgebied zich deels situeert in de verzande, middeleeuwse havengeul van Damme. Dit kon afgeleid worden door de aanwezigheid van pakketten met gelaagde spoelbandjes, afkomstig van natuurlijke, dynamische geulafzettingen. Tussen deze lagen werden zowel verspreide als geconcentreerde vondsten uit de 14de-15de eeuw aangetroffen. Hierin blijken meerdere bijzondere vondsten aanwezig, in de vorm van o.a. aardewerk, dierlijk botmateriaal, natuursteen en metaalvondsten.
De materiaalstudie maakte het mogelijk om dieper in te gaan op het zeer diverse vondstmateriaal dat aangetroffen werd tussen de laatmiddeleeuwse geulopvullingen. Belangrijke vondsten zoals Valenciaanse goudlustermajolica, twee ballasstenen uit het Baltoscandische gebied, een natuurstenen zuilbasis, een bijzondere rolknoopschoen, Franse rekenpenningen en twee zeldzame, grote recipiënten in messing (ketel en kom) geven een mooi beeld van het leven in deze Zwinhaven met internationale handelscontacten.
Beschrijving:
Bij het uitgraven van put 2 werd een houten paal aangetroffen (S4). De paal was nog in situ aanwezig en stond verticaal in de grond geplaatst, in de onmiddellijke nabijheid werd er ook een 2de balk gevonden. De balken waren ruw afgewerkt, 1 was aangepunt en bij de andere was aan één zijde een vierkante uitsparing zichtbaar. Deze palen zijn aanwijzingen voor een oeververdediging of versterking. Eerst werd er geopteerd voor een dendrochronologische datering maar dit was niet mogelijk vanwege te weinig jaarringen; daarna werd er wel een 14C-datering uitgevoerd. De uitkomst situeert zich tussen 1480 en 1640 (95.4% probability). Dat de paal afkomstig is van de oeverrand van de buitenste vestinggracht uit 1617-1618 is dus zeer goed mogelijk. De afwezigheid van 14de en 15de eeuws vondstmateriaal in de opvullingspakketten, de stratigrafische opbouw en het heterogene karakter van de gelaagdheid wijzen eveneens in de richting van de vroeg 17de-eeuwse stadsversterkingen.
Is deel van
Historische stadskern van Damme
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Slekstraat 20 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984447 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.