Kruisabelestraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8636
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

De zeefresidu’s bekomen uit de stalen genomen tijdens de verkennende archeologische boringen in het westelijk deel vertoonden bijna uitsluitend natuurlijke inclusies aangevuld met typische intrusieve elementen ten gevolge van bemesting (kleine baksteenrestjes, kachelafval, en een zeer weinig en kleine restjes diverse types aardewerk). Er zijn geen steentijdindicatoren vastgesteld. Evenmin gaven de proefsleuven blijk van (bewonings)sporen uit het verleden.

Het ontbreken van sporensites ter hoogte van de onderzoekzone kan wellicht gelinkt worden aan enerzijds de hoger en droger gelegen zones ten westen en anderzijds de lager en vlakker gelegen zones ten oosten die in de onmiddellijke omgeving, binnen dit door talrijke beken diep doorsneden heuvellandschap, beiden wellicht als interessantere vestigingscontexten aangenomen werden.

Het vooronderzoek heeft aangetoond dat er geen indicaties zijn vastgesteld voor menselijke activiteiten uit het verleden binnen de onderzoekzone. Bij het proefsleuvenonderzoek zijn er geen relevante archeologische sporen en/of vondsten aangetroffen. De ene losse vondst uit WP1 betreft een 20ste eeuws restje industrieel witgoed (wandfragmentje) dat hoogstwaarschijnlijk intrusief via bemesting in de bodem is terecht gekomen.

Auteurs: De Jaeger, Chantal
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV

Zeefresidu's

Materiaal: grijs aardewerk, ijzer, kalksteen, rood aardewerk, steenkool, vuursteen, zandsteen

Beschrijving:
Alle 38 stalen, waarvan 12 uit de B-horizont, 7 uit de Ap-horizont en 19 uit de top van het moedermateriaal (C-horizont), werden gezeefd.
Er zijn geen lege zeefresidu’s, doch de inhoud (hoeveelheid en samenstelling) is over het algemeen beperkt. De zeefresidu’s vertonen een weinig gevarieerde samenstelling aan natuurlijke inclusies. Er zijn bovendien weinig verschillen vastgesteld tussen de verschillende ingezamelde niveaus (basis Ap-, B-, en top C-horizont). In iets meer dan de helft van de zeefresidu’s werd, en dit in elk ingezameld niveau een (zeer) zwakke natuurlijke grindfractie aangetroffen. Het gaat lithologisch gezien doorgaans om (ijzer)zandsteen-, kalk- mergel- en silexbrokjes met een afmeting tot 20mm. Enkel bij boring 1 (basis Ap-horizont) en boring 3 (B-horizont) werd verhoudingsgewijs een matige hoeveelheid grind aangetroffen. Daar deze boringen zijn uitgevoerd nabij de bestaande gracht is de kans reëel dat dit grind afkomstig is uit de grachtzone. Uitzonderlijk komen iets grotere keien voor (boring 1), wellicht afkomstig uit de grachtzone. In 44 stalen werden natuurlijke Fe-concreties in het zeefresidu aangetroffen. In alle zeefresidu’s werden Fe-concreties aangetroffen. Deze bleken het sterkst aanwezig in stalen uit de top van het moedermateriaal (C-horizont) doch komen voor in alle ingezamelde niveaus.
Wat betreft de antropogene inclusies komen in de meeste zeefresidu’s slechts een zeer kleine fractie steenkoolgruis (vermoedelijk kachelovenafval) (17 stalen), leisteenfragmentjes (5 stalen) en baksteenrestjes (22 stalen) voor, verspreid over de verschillende niveaus, doch slechts in uiterst kleine hoeveelheden in de C-horizont. Deze intrusieve inclusies afkomstig van bemesting en met doorgaans zeer kleine afmeting zijn wellicht via bioturbatie vanuit de bouwvoor tot in diepere bodemhorizonten gemigreerd. Aardewerk is ontbrekend in de stalen, op vier zeefresidu’s na: zo werden enkele scherfjes roodbakkend, lichtbruin geglazuurd postmiddeleeuws aardewerk aangetroffen bij boring 8 en boring 11, waaronder één randfragment van 5cm. Bij boring 14 (Ap-horizont) werd naast twee kleine brokjes grijsbakkend, mogelijk ouder aardewerk ook een relatief grote brok sterk gecorrodeerd ijzer/metaal (6cm) gevonden waarvan de oorsprong niet duidelijk is. Zo werd ook bij boring 12 (B-horizont) metaalhoudende nodules van ongeveer 2 cm aangetroffen die mogelijk sterk gecorrodeerde kogels zijn. Proefsleuvenonderzoek kan hier meer duidelijkheid in brengen. Wat betreft steentijdindicatoren werden alle verkennende archeologische boringen echter negatief bevonden.