Joost de Damhouderstraat

Beschrijving

In het kader van een archeologienotatraject werd een archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem aan de hand van proefsleuven uitgevoerd. Bij dit onderzoek werden verschillende postmiddeleeuwse ophogingslagen aangetroffen, een teken dat de gronden stelselmatig werden opgehoogd vanaf minstens de 16de eeuw. Waargenomen sporen en structuren uit deze periode zijn verschillende segmenten van bakstenen muren, waarvan enkele deel van de voormalige kerkhofmuur. In de 16de-17de-eeuwse ophogingslaag zijn ook inhumatiegraven aangetroffen. De individuen werden op de rug en uitgestrekt begraven. Er zijn aanwijzingen aangetroffen voor het gebruik van kisten. Ten noorden van de Sint-Annakerk zijn twee muurresten geregistreerd die aan de binnenzijde bepleisterd waren en een inhumatiegraf bevatten. Vermoedelijk betreft het een grafkelder.

Ten slotte zijn behalve de tuinlaag en verharding met kasseien ook enkele sporen van de 19de-eeuwse herinrichting van het Sint-Annaplein aangetroffen. Het betreft in eerste instantie het gemetselde rioleringsstelsel met aftakkingen richting de flankerende huizenrij. Dit stelsel was meteen onder de straatverharding aanwezig. Op een tweetal locaties, nl. ten zuiden van het kerkkoor en ten westen van de kerk, werden oude nutsleidingen aangetroffen.

Auteurs: Geussens, Liesbeth
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba; Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Sporen en structuren

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: grafkelders, inhumatiegraven, kerkhoven, muurresten, ophogingslagen, riolen
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk)

Beschrijving:
Restanten van verschillende bakstenen muren, waarvan drie met steunberen, waarschijnlijk onderdelen van de voormalige kerkhofmuur. Muurfragment met 13de-eeuwse bakstenen. Segment van een 19de-eeuwse gemetste riolering. Verschillende inhumatiegraven, restanten van een bakstenen grafkelder met minstens twee begraven individuen.

Vondsten

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: bevestigingselementen, bouwmaterialen, kleding en -accessoires, munten, vaatwerk, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: aardewerk, faience, grijs aardewerk, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Keramisch vaatwerk (steengoed, rood en grijs aardewerk, faience, industrieel wit) en keramische bouwmaterialen (dak- en vloertegels) uit ophogingslagen gerecupereerd. Metaalvondsten ingezameld via metaaldetectie (naalden, knopen, munten, mes, beslag, gespen, musketkogels...). De vondsten zijn te dateren in de 16de en 17de eeuw.