Boeschepestraat

Beschrijving

Binnen het plangebied werd muurwerk, vloeren, grondsporen en ophogingslagen aangetroffen die waarschijnlijk te verbinden zijn met de stedelijk bewoning te Poperinge in de middeleeuwse, vroegmoderne en moderne tijden. Het is onduidelijk in welke mate deze muren te verbinden zijn met het Benedictinessenklooster. De eerste muur onder 'laatmiddeleeuwse en vroegmoderne sporen' komt mogelijk overeen met een buitenmuur zichtbaar op de kaart van Ferraris. Deze muur lijkt ook nog aanwezig op de Atlas der Buurtwegen en de kaart van Popp. Deze muur en de bijhorende structuur kennen dus waarschijnlijk een oorsprong in de late middeleeuwen of vroegmoderne periode en zijn misschien verbonden met het Benedictinessenklooster. Andere vloeren en muren bevinden zich op de historische kaarten vaak op plaatsen waar bebouwing aanwezig is, maar een duidelijk verband is op basis van deze niet te maken. Daarnaast bevond er zich ook een afvalkuil uit de Eerste Wereldoorlog, wat aangeeft dat deze locatie tijdens die jaren een afwijkend gebruik kende.

Auteurs: Galloo, Matthias
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Kuil (WO I)

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, archeologische objecten, bouwmaterialen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), faience, glas, metaal, plastic
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
De datering van deze kuil gebeurde a.d.h.v. het aangetroffen vondstmateriaal: zowel aardewerk, bouwmaterialen, dierlijk bot, metaal, glas als plastic.

Laatmiddeleeuwse kuilen en greppel

Datering: 13de eeuw, 14de eeuw, 16de eeuw, late middeleeuwen, tweede helft 13de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, greppels, kuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), grijs aardewerk, houtskool, ijzerzandsteen, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Vier kuilen kunnen met zekerheid in de late middeleeuwen gedateerd worden, geassocieerd met o.a. aardewerk en dierlijk bot.

Laatmiddeleeuwse tot vroeg-moderne sporen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, tweede helft 18de eeuw, tweede helft 19de eeuw, tweede kwart 19de eeuw
Typologie: bouwmaterialen, kuilen, muurresten, paalkuilen
Materiaal: aardewerk

Moderne sporen

Datering: 18de eeuw, nieuwste tijd
Typologie: bouwmaterialen, muurresten, vloeren

Ongedateerde sporen

Datering: 18de eeuw, interbellum, late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd, tweede helft 13de eeuw, WO II
Typologie: ambachtelijke objecten, archeologische objecten, bouwelementen, bouwmaterialen, muurresten, recreatieve objecten, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), grijs aardewerk, metaal, mortel, pijpaarde, rood aardewerk