waarneming

Omloopstraat 5

archeologisch element
ID
984515
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984515

Beschrijving

Bij de aanleg van een kikkerpoel in het kader van landschaps- en natuurinrichting bij de elektriciteitscentrale langs de Omloopstraat in Ieper in opdracht van Elia stootte men op 23 november 2017 op archeologische restanten. Men vermoedde dat de restanten van een gesneuvelde uit de Eerste Wereldoorlog waren aangesneden. Het terreinonderzoek maakte duidelijk dat het hier om een aangesneden obustrechter ging, opgevuld met resten uit de Eerste Wereldoorlog. Het bot bleek dierlijk te zijn en consumptieafval te vertegenwoordigen. Van de restanten van een gesneuvelde bleek er geen sprake te zijn, alhoewel hier wel een soldatenbottine werd aangetroffen. Deze Standard General Service schoen en de patronenclips wijzen wel op Britse soldaten die zich hier even ophielden. De opgraving van deze bomkuil leverde naast de schoen die reeds wat gerecupereerd, enkel etensafval en fragmenten van militaire uitrusting op. Enkel de noordelijke en zuidelijke rand van de bomkuil konden worden afgelijnd. Naar het westen en oosten op liep de bomkuil nog verder door buiten de onderzoekszone.


Auteurs: Cousserier, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Obustrechter WOI

Datering: WO I
Typologie: afvallagen, bomkraters, kleding en -accessoires, wapens en munitie
Materiaal: glas, leer, metaal
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In de bomkuil werd het volgende WO I materiaal aangetroffen: acht prikkeldraadfragmenten, negen shrapnell fragmenten, verschillende fragmenten van conserven, koperen hals van koker?, standaard General Service soldatenschoen (bottine), rechterschoen van 27,5 cm lang en met een voetbreedte van 8,8 cm, fragment blank glas van fles of bokaal, twee volledige clips van elk vijf patronen van kaliber .303, Brits, één volledige clip van drie patronen van kaliber .303, Brits, dierlijk botmateriaal.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Omloopstraat 5 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.