waarneming

Printhagen tuin

archeologisch element
ID
984520
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984520

Beschrijving

Naar aanleiding van geplande werken op het kasteeldomein Printhagen, te Kortessem, werd een onderzoek in het kader van Wetenschappelijk Vraagstelling opgestart.

Op basis van beschikbare historische informatie was reeds geweten dat de oudste vermelding van de heren van Printhagen teruggaat tot de 13de eeuw. Eerder archeologisch onderzoek om en rond het kasteel bracht echter nog geen vondsten aan het licht ouder dan de 18de eeuw.

Ondanks de beperkte oppervlakte die onderzocht kon worden, konden bij de werfbegeleiding voor het eerst aanwijzingen worden geattesteerd voor menselijke activiteiten in de late middeleeuwen. Vooralsnog is het, gezien de aard van de sporen en het beperkt aantal vondsten, niet mogelijk om de activiteiten op dit deel van het kasteeldomein in de 12de en 13de eeuw te duiden. Er werden verschillende kuilen en een greppeltje gevonden. Twee van de kuilen bevatten aardewerk, voornamelijk Maaslands, uit de late middeleeuwen. De kuilen betreffen mogelijk ontginningskuilen of plantkuilen. Daarnaast werden verschillende recentere verstoringen en een ophogingspakket aangetroffen. De inrichting en herinrichting van het landgoed doorheen de eeuwen had duidelijk een grote impact gehad op het plangebied. 


Auteurs: De Herdt, Toon; Steenhoudt, Michiel
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Middeleeuwse sporen

Datering: late middeleeuwen
Typologie: extractiekuilen, greppels, kuilen, ophogingslagen, tuinen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, protosteengoed
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Kasteel Printhagen

  • Is deel van
    Kasteelhoeve van Printhagen

  • Is deel van
    Kasteelhoeve van Printhagen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Printhagen tuin [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.