Zonnebekestraat 82

Beschrijving

Op 4 januari 2023 werd door een erkend metaaldetectorist een schop samen met een bovenbeen en een bekken aangetroffen op een weide tegenover Zonnebekestraat 91 in Langemark-Poelkapelle. Een WOI-context werd vermoed en de toevalsvondstprocedure werd opgestart.

Uit het archeologisch terreinonderzoek bleek het om de verspreide resten te gaan van twee Duitse militairen. Het eerste individu is bijna compleet aangetroffen. Het tweede individu betreft enkel een halswervel. De specifieke context van het overlijden van de militairen kon niet achterhaald worden, aangezien de gesneuvelden zich in de 'oorlogslaag' bevonden. Deze laag is het gevolg van het opruimen en nivelleren van de slagvelden in de jaren na de Eerste Wereldoorlog.

De aangetroffen lichamen konden niet worden geïdentificeerd op basis van de vondsten en de fysisch-antropologische data. Het gaat om Duitse militairen die vermoedelijk tijdens de Derde Slag om Ieper om het leven kwamen. Op basis van de locatie en enkele artefacten, waaronder het herinneringsplaatje van Infanterie-Regiment Nr. 120, kan dit mogelijk vernauwd worden tot eind augustus 1917. Met enige voorzichtigheid is het zelfs mogelijk te stellen dat ze sneuvelden tussen 25 en 27 augustus 1917.

De menselijke resten werden samen met de bijvondsten, zoals het protocol voorschrijft, overgedragen aan de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, de Duitse Oorlogsgravencommissie. De munitiegerelateerde vondsten werden uit het ensemble gehaalde en door DOVO opgehaald voor vernietiging.

Auteurs: Verdegem, Simon

Duitse gesneuvelde WOI

Datering: WO I
Typologie: funeraire, rituele en religieuze objecten, kleding en -accessoires, veldgraven, wapens en munitie, werktuigen
Materiaal: bot (menselijk), glas, ijzer, koperlegering, leer, metaal, tand (dierlijk), textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog