Duinenweg 45

Beschrijving

Het proefsleuvenonderzoek kon aantonen dat na de inpoldering van het terrein, ook zeer plaatselijk een oude bouwvoor aanwezig was. Vermoedelijk heeft het terrein dus tijdens de volle of late middeleeuwen dienstgedaan als akkerland. Grote delen van het terrein zijn echter later tot grote diepte verstoord tijdens de bouw van de historische hoeve, en mogelijk ook bij aan de hoeve gerelateerde activiteiten. In de bodem is veel bouwpuin aanwezig, terwijl grote delen afgegraven zijn. Naast één mogelijke greppel, zijn dan ook geen andere relevante antropogene sporen aangetroffen, die zouden kunnen wijzen op bewoning ouder dan de hoeve die mogelijk zijn oorsprong kent in de 18de eeuw.
Indien er relevante sporen aanwezig waren op het terrein, zijn deze vermoedelijk reeds vergraven door deze grote verstoringen. Het enige relevante spoor, namelijk de greppel, bevatte echter geen vondsten, waardoor het vooralsnog onduidelijk is in welke periode deze gedateerd kan worden. Dit geïsoleerde spoor in de noordwestelijke hoek van het terrein, heeft geen kennispotentieel voor de omgeving. Aangezien de afwezigheid van een site aangetoond is, is het doel van het vooronderzoek bereikt.

Auteurs: Verhaeghe, Charlotte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba