Olivetenvest 46

Beschrijving

Bij de ontwikkeling voor een nieuwbouwproject op een perceel aan de Olivetenvest te Mechelen werd een bakstenen constructie aangetroffen en als toevalsvondst gemeld aan het agentschap Onroerend Erfgoed. In december 2018 werd de vondst onderzocht en geregistreerd. Er werd een deel van een concentrisch gevormde bakstenen muur aangesneden, vermoedelijk te relateren aan een 19de-eeuwse gasfabriek die volgens de historische gegevens op deze locatie gesitueerd was.

Voorheen behoorde het plangebied tot de gronden van het klooster van Bethanië, een klooster gesticht vóór 1421. Tijdens de Beeldenstorm en godsdienstoorlogen in de tweede helft van de 16de eeuw werden grote delen verwoest en in het eerste kwart van de 17de eeuw werd het klooster volledig afgebroken.

Nog op het einde van de 16de eeuw werden alle stadspoorten van Mechelen tot de helft van hun hoogte afgebroken en werden aarden bolwerken of bastions aan de buitenzijde van de stadsgracht aangelegd. Één van deze bastions zou zich ter hoogte van het plangebied gesitueerd hebben, aan de
Auwegempoort, de stadspoort richting Dendermonde en Gent. Op het einde van de 18de en in het begin van de 19de eeuw werden respectievelijk de stadspoorten en -omwalling volledig afgebroken.

Volgens het historisch kaartmateriaal zijn de gronden binnen het plangebied op dit moment onbebouwd tot in 1841 een gasfabriek wordt opgericht. De fabriek blijft in gebruik tot en met 1890 en wordt in 1908 afgebroken. Nadien worden de gronden verkaveld en blijven volgens de historische kaarten de gronden steeds bebouwd. Vanwege grondverontreiniging ontstaan door de 19de-eeuwse industriële activiteiten binnen het terrein dienden de gronden voorafgaand de nieuwe bouwplannen gesaneerd te worden. Het vaststellen van de archeologische restanten bleef dan ook beperkt tot het registreren van een eerste archeologisch niveau, met name een deel van de voormalige gasfabriek. De aanwezigheid van oudere sporen die gerelateerd kunnen worden met het klooster van Bethanië of de stadsomwalling werd bevestigd, noch ontkracht.

Auteurs: Brion, Marc; Vander Cruyssen, Margot

Muurresten gasfbriek en puinlaag