Balen Molenveld

Beschrijving

De oudste sporen aan het Molenveld zijn twee potentiële houtskoolmeilers uit de midden-bronstijd. De kuilen wijzen erop dat toen mogelijk al gebruik werd gemaakt van de techniek van kuilmeilers om hout om te vormen tot houtskool. Een houtskoolidentificatie laat zien dat het toenmalige landschap vermoedelijk vooral werd gedomineerd door eikenbomen. Hoewel er geen absolute zekerheid is over de interpretatie van deze houtskoolrijke kuilen, zouden deze wel één van de weinige gekende exemplaren uit de midden-bronstijd in Vlaanderen zijn. Aan de hand van een 14C-datering kon één van de kuilen gesitueerd worden tussen 1690 en 1530 v. Chr.

Vervolgens wijst een vierpostenspieker uit de late ijzertijd op menselijke activiteit gedurende deze periode. Een 14C-datering van één van de paalkuilen ervan leverde een datering op tussen 200 en 40 v. Chr.

Verder werd minstens één greppel aangetroffen die gedateerd kan worden in de volle middeleeuwen.

Een aantal grote kuilen is vermoedelijk in verband te brengen met ontginningsactiviteiten in de late middeleeuwen en nieuwe tijd. Verder zijn er verschillende erfafbakeningen en/of afwateringsgreppels zichtbaar. Deze zijn niet te linken aan perceelsgreppels op historisch kaartmateriaal. Vanwege het ontbreken van andere gebouwplattegronden of structuren, werd de site allicht niet actief bewoond. Mogelijk had de site een eerder landelijk, agrarisch karakter en gaat het dan ook eerder om offsite-fenomenen. Misschien bevinden de bewoningssporen zich in de nabije omgeving.

Auteurs: Pepermans, Jeska; Verrijckt, Jeroen
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba