Sint-Denijs-Westrem wegenis

Beschrijving

De belangrijkste sporen zijn twee Romeinse gebouwplattegronden die ondanks de beperkte oppervlakte van de opgraving volledig zijn gedocumenteerd. Het gaat over vrij gelijkaardige structuren, telkens met een NNO-ZZW oriëntatie en een kruisvormig dragend verband van nokpalen en een koppel wandpalen. Deze gebouwen sluiten nauw aan bij de lokaal gekende gebouwtypes op The Loop en in een breder regionaal kader, hoewel ze op basis van vondsten en 14C-onderzoek vrij vroeg dateren van de eerste eeuw voor tot de eerste eeuw na Chr.

Erfafbakeningen of erfstructuren ontbreken, maar deze kunnen gezien de beperkte oppervlakte makkelijk buiten het opgravingsvlak voorkomen.

Verder zijn een beperkt aantal losse en residuele vondsten van lithisch materiaal en recentere sporen aanwezig.

Auteurs: Hoorne, Johan

Lithische artefacten

Datering: steentijd
Materiaal: lithisch materiaal

Romeinse gebouwen

Datering: Vroeg-Romeinse tijd
Typologie: gebouwplattegronden, paalkuilen

Beschrijving:
2 gebouwplattegronden zijn NNO-ZZW geöriënteerd. Het betreft éénschepige structuren met kruisvormig dragend verband die verwantschap tonen met andere plattegronden van The Loop. Enkel de diep gefundeeerde hoekpalen uit gebouw 1 komen bij dit subtype eerder niet voor.

Er werden 6 radiokoolstofdateringen uitgevoerd op macroresten, 4 op paalsporen van gebouw 1 en 2 op paalsporen van gebouw 2. Ze dateren uit de 1ste eeuw voor tot 1ste eeuw n.C. Eén datering was in de late bronstijd te plaatsen maar hier werd wellicht residueel materiaal gedateerd.

De paalsporen bevatten ook veel vondstmateriaal. De voornaamste groep is het aardewerk dat zowel lokaal als geïmporteerd aardewerk omvat en zowel handgevormd als gedraaid. Daarnaast is er ook gebakken leem, natuursteen en dierlijk botmateriaal aangetroffen.

Subrecente sporen

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels, kuilen, paalsporen

Beschrijving:
31 sporen werden in de nieuwe of nieuwste tijd gedateerd. In sommige bevond zich vondstmateriaal. Het betreft 18 kuilen, 4 paalsporen en 2 greppelsegementen.