Menenstraat 89

Beschrijving

In het park ter hoogte van Menenstraat nr. 89 bevinden zich 3 beschermde bunkers. Eén van deze constructies wordt herbestemd als vleermuizenreservaat. Bij de herinrichtingswerken stootten arbeiders op enkele stukken van menselijke resten. De vondst werd gemeld bij de politie en bij het agentschap Onroerend Erfgoed als een toevalsvondst.

Bij de opgraving werd de loopgraaf die toegang gaf tot de Duitse commandopost in het oosten van het Veldhoek-kasteeldomein. Deze hoort bij een groep van 3 Duitse bunkers die vlak bij elkaar werden opgetrokken en tot op vandaag bewaard zijn gebleven. De loopgraaf stond waarschijnlijk in directe verbinding met de belangrijke verbindingsloopgraaf ‘Meissengasse’ die de 1ste en 2de Duitse linie met elkaar verbond. De loopgraaf gaf dwars uit op de ingang van de bunker en had een oost-west oriëntatie. Met een totale diepte van 1,65m kan worden gesteld dat het om een diep uitgegraven structuur ging. Er werd geen wandbeschoeiing vastgesteld. Later in de oorlog werd de loopgraaf reeds deels opgevuld met debris van beschietingen, o.a. grote stukken hout. Een grote impactkrater getuigt van een voltreffer die de loopgraaf vlak bij de ingang ernstig beschadigde. Tijdens de oorlog kwam waarschijnlijk reeds een hoeveelheid materiaal in bomkrater, loopgraaf en bunker terecht. Daaronder ook menselijke resten van 2 lichamen onder de vorm van 2 rechterdijbenen. Het ging om verstoorde grafcontexten. Het is niet uitgesloten dat andere delen van de lichamen zich elders in de buurt van de bunkergroep bevinden. Het slagveld rond de bunkers werd vooral tijdens de Derde Slag bij Ieper zeer intens beschoten. Voor lichamen die aan de oppervlakte achterbleven of ondiep begraven waren, was er een grote kans op verstoring. In deze optiek is het belangrijk om te wijzen op het feit dat er in het park van het Veldhoekdomein voor de Derde Slag bij Ieper verspreide veldgraven aanwezig waren. De stoffelijke resten kunnen afkomstig zijn van soldaten die het leven lieten in september 1917, maar ook van verstoorde grafcontexten die vroeger in de oorlog te situeren zijn. Na de oorlog werd de bunker verder gebruikt als stortplaats voor allerlei afval.

Auteurs: Verdegem, Simon; Heyvaert, Bert

Duitse loopgraaf