Oostkaai - Westkaai

Beschrijving

De archeologisch werfbegeleiding te Menen werd uitgevoerd tussen 14 januari en 13 december 2021, en bestond uit een begeleiding van de ondergrondse sloopwerkzaamheden over het volledige terrein met een oppervlakte van 13.582m². Van zodra de geplande sloopwerken het maaiveldniveau bereikten, werden de werken archeologisch begeleid tot op de maximale uitgraafdiepte. De uitgraafdiepte hing af van de diepte van de aanwezige, 19de/20stee-eeuwse constructies.

In de noordelijke zones 5 en 6 werden vijf muurfragmenten aangetroffen. Een projectie van de muren op de 19de-eeuwse Vandermaelenkaart doet vermoeden dat de restanten deel uitmaakten van het ravelijn voor de Rijselpoort. Het massieve karakter van de muren, de grote aanlegdiepte en de gebruikte bouwmaterialen lijken de functie van vestingonderdelen te bevestigen. Op basis van het kaartmateriaal zijn de funderingen te linken aan de Hollandse vesting uit 1817-1830. In die periode werd een nieuwe versterking opgericht, waarbij indien van toepassing gebruik werd gemaakt van de funderingen van de Vauban-vesting. In het zuiden van zone 5 werd een profiel geregistreerd met onderin een zwaar gereduceerd kleipakket, vermoedelijk de vulling van de vestinggracht net ten westen van het ravelijn. De gracht werd afgedekt door licht heterogene ophogingslagen.

Auteurs: Gierts, Ilse
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Sporen van de Vauban en Hollandse vesting

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw, eerste helft 19de eeuw
Typologie: grachten (verdedigingselementen), muurresten, Vaubanvestingen, vestingen van het gebastioneerd stelsel
Materiaal: aardewerk, kalksteen

Beschrijving:
De muurresten die vooral in zone 5 werden aangetroffen doen vermoeden dat ze restanten zijn van de Vauban-vesting (1679-1689) en of de Hollandse vesting (1817-1830). De muren zouden ook deel uitmaken van het ravelijn voor de Rijselpoort. Op basis van het bestaande kaartmateriaal kunnen de funderingen eerder gelinkt worden aan de Hollandse vesting. In die periode werd een nieuwe versterking opgericht, waarbij indien van toepassing, gebruik gemaakt werd van de funderingen en het bouwpuin van de Vauban-vesting.