waarneming

Hoeve De Blauwe Toren

archeologisch element
ID
984634
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984634

Beschrijving

Naar aanleiding van de sloop van een bestaand bijgebouw en de realisatie van een nieuwbouw, aanleg van verharding, nutsleidingen, een zwembad en tuinaanleg op de terreinen van hoeve ‘Blauwe Toren’ aan de Beverseaardeweg te Roeselare werd geopteerd voor het uitvoeren van een archeologische werfbegeleiding. Dit onderzoek leverde een aantal archeologische sporen op die terug te koppelen waren aan het voormalige bijgebouw oftewel de westelijke schuur. Hoofdzakelijk funderingsmuren en het grondplan van een ast behoorden tot het archeologische ensemble. Echter, door een gebrek aan vondsten konden niet alle sporen eenduidig gedateerd worden. De sporen die wel te dateren waren, betroffen de bakstenen fundamenten van de ast
die in het jaar 1925 was opgericht. De andere funderingsmuren waren onderdeel van de schuur aanpalend aan de ast. Of hier verschillende bouwfasen aan toe te kennen valt, is archeologisch niet te achterhalen. De bureaustudie en bouwkundige erfgoedstudie wezen wel uit dat de hoeve ‘Blauwe Toren’ in 1921 heropgebouwd is en de schuur nog eens in 1933. 


Auteurs: Slabbinck, Fedra
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Sporen Nieuwste tijd

Datering: 20ste eeuw
Typologie: asten, muurresten, vloeren
Materiaal: samengesteld bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Hoeve De Blauwe Toren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Blauwe Toren [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.