Hulstplein

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8408
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens de vlakopgraving die werd uitgevoerd in januari 2021 door een archeologisch team van Monument Vandekerckhove konden de vermoedens van het vooronderzoek bevestigd worden. Bij afgraven werden twee waterkuilen aangetroffen. Een waterkuil (‘waterkuil 1’) had een ronde tot ovalen vorm en had een omtrek van 10 m bij 12 m op het archeologisch vlak. Een tweede ovalen waterkuil (‘waterkuil 2’) werd deels aangesneden en had afmetingen van minstens 12 m op 12 m. Bij het couperen van waterkuil 1 werd vastgesteld dat er onder de kuil een U-vormige gracht aanwezig was die de oudste fase vormde. Hét bewijs voor het belang van de site binnen het watervoorzieningssysteem van de stad Tielt kwam echter van de vondst van een in situ ceramische leiding. Deze liep van aan de rand van waterkuil 2 en kon over een 4-tal meter worden gevolgd in de richting van waterkuil 1. Mogelijk vormt deze buis een overloop van kuil 1 naar kuil 2. Als afsluitend kan de vondst van een afgebroken dominoblokje worden vermeld.
Deze komt uit een van de oudste lagen van waterkuil 1. Indien de gesuggereerde datering van de kuil op de overgang van de late middeleeuwen naar de vroegmoderne periode bevestigd kan worden, zou het gaan om één van de oudste zo niet de oudste in West-Europa. De aanwezigheid aan de rand van een kleine Vlaamse stad bewijst dat het dominospel al veel eerder ingeburgerd was dan gedacht.

Auteurs: Defrancq, Jelle
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE

Middeleeuwen-Vroeg moderne sporen

Datering: 12de eeuw, 16de eeuw, 17de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: grachten (verdedigingselementen), greppels, infrastructuur voor waterbevoorraading en -afvoer, kuilen, paalkuilen, palen, recreatieve objecten, waterkuilen, waterleidingen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, pijpaarde, steengoed