De Cassinastraat

Beschrijving

Tijdens dit vlakdekkende archeologisch onderzoek werden voornamelijk sporen uit de Romeinse periode aangetroffen. Het gaat om delen van een wegtracé, 4 mogelijke gebouwplattegronden, een waterkuil en meerdere erfafbakeningsgreppels. Gebouw 3 betrof een mogelijk Alphen-Ekeren-type en is in dat geval potentieel de oudste dateerbare structuur op de site met een datering van dit gebouwtype in de late ijzertijd-Romeinse periode met een algemeen voorkomen tot ca. 60 AD. De overige gebouwen, waarvan vooral gebouw 01 en 02 zeer overtuigend zijn, zijn kruisgebouwen die iets later te dateren met een algemeen voorkomen tussen 75 en 200 AD. De verschillende erfafbakeningsgreppels zijn vrij onregelmatig en niet aan één specifiek gebouw of fase toe te wijzen. Ook de aangetroffen waterkuil is moeilijk specifiek te dateren. De vondsten uit de vulling sluiten aan bij de datering van de gebouwen. De gracht die de waterkuil oversnijdt, ook.

Auteurs: De Brant, Raphaël
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv