Herberg den Engel

Beschrijving

Aan herberg “Den Engel”, gelegen aan de kruising van de Engelstraat en Torhoutbaan te Ichtegem werd een archeologische werfbegeleiding uitgevoerd. Dit gebeurde in functie van de stabiliteit van het nog aanwezige muurwerk, alsook bij het uitgraven tot 50 cm-mv in functie van het renoveren van het volledige pand. Hierbij werden 5 werkputten aangelegd. In Werkputten 1 tot en met 4 werden funderingen aangetroffen van het nog aanwezige opgaande muurwerk. Het is aan een stabiliteitsingenieur om de stabiliteit van deze structuren op basis van de aangelegde putten te controleren. Verder moest over de volledige binnenruimtes verdiept worden tot 50 cm-mv. Hierbij werd in de zuidwestelijke ruimte een bakstenen gewelf aangetroffen, alsook een trapgat dat later werd dichtgemetst. Voorts werd 1 antropogeen spoor geregistreerd. De beperkte omvang van de werkput laat echter niet toe om het spoor in zijn context te interpreteren of te beschrijven. Als laatste werd ook een relatief onverstoorde bodem aangetroffen bestaande uit een matig droge zandbodem.

Auteurs: Lefere, Marie
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv