waarneming

Church Dugout Ieperstraat

archeologisch element
ID
984650
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984650

Beschrijving

Het doel van dit onderzoek was de nauwkeurige registratie van de westelijke uitgang van de Zonnebeke Church Dugout. De originele trap zou gedeeltelijke ontmanteld worden met het oog op de plaatsing van een nieuwe trap zodat de dugout toegankelijk kon gemaakt worden voor het publiek. Omdat de dugout reeds werd opgegraven en onderzocht tijdens vroegere opgravingscampagnes was de structuur in feite reeds gekend. Dit onderzoek was vooral bedoeld als begeleiding voor en tijdens de ontmanteling, voor het geval er onvoorziene zaken aan het licht zouden komen. De dugout werd aangelegd in de winter van 1917-1918 door Australische Tunnellers nadat het dorp was heroverd op de Duitsers tijdens de 3de Slag om Ieper. De kerk was volledig tot puin herleid maar diende bijgevolg wel als uitstekende buffer tegen artillerievuur voor een eventuele onderliggende structuur. De
bouw werd aangevat in januari 1918, maar alvorens de werkzaamheden volledig waren afgerond en de dugout in gebruik kon worden genomen, moesten de geallieerde troepen zich weer uit het dorp terugtrekken ten gevolge van het succesvolle Duitse Lenteoffensief. De dugout bestaat uit een centrale gang waarop verschillende kamers aansluiten. Er waren 3 toegangen voorzien die zich allemaal aan de zuidelijke zijde van de gang bevonden, 2 op de uiteinden en 1 centraal. De meest oostelijke en de centrale toegang werden beide aangelegd zoals gepland, de westelijke toegang werd haaks op de geplande richting aangelegd. Vermoedelijk werd de weg geblokkeerd door de funderingsmuur van de kerk. Het is deze toegang die onderwerp was van dit onderzoek. 


Auteurs: Verdegem, Simon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Ruben Willaert nv

Church Dugout

Datering: WO I
Typologie: deep dugouts, muurresten
Materiaal: bot (menselijk), hout, metaal
Gebeurtenis:

Nieuwste tijd sporen

Typologie: abdijkerken, muurresten
Materiaal: natuursteen, samengesteld bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Fundering van abdijkerk die werd gebouwd in de 18de en 19de eeuw.

Volle middeleeuwse sporen

Datering: 11de eeuw
Typologie: muurresten, parochiekerken
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Fundering Romaanse kerk


Relaties

  • Is deel van
    Zonnebeke Church Dugout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Church Dugout Ieperstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984650 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.