waarneming

Oude Beestenmarkt

archeologisch element
ID
984657
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984657

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8423
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

BAAC Vlaanderen voerde op de Oude Beestenmarkt in Veurne een archeologische opgraving uit, dit naar aanleiding van de geplande aanleg van nieuwe rioleringen. De opgraving volgde op een bureaustudie en een proefputtenonderzoek die beide het historisch potentieel van deze locatie reeds onderstreepten. Er werd voor de opgraving gekozen om de vastgestelde aanwezige bakstenen structuren verder te onderzoeken. Het betreft een waterput en een cisterne die opgetrokken werden uit gelijkaardige materialen en mogelijk in verband te brengen zijn met de publieke watervoorziening van Veurne. Een andere mogelijkheid is dat de structuren verband houden met de brouwerij die zich vroeger net naast de Oude Beestenmarkt bevond.
Deze bakstenen structuren konden niet precies gedateerd worden, maar ze zijn niet ouder dan 1685. Voordien bevond de Colme zich op deze locatie. Deze rivier werd tussen 1685 en 1708 gedempt waardoor dikke opvullingspakketten voorkomen op de site. De bakstenen structuren bevinden zich in deze opvullingspakketten en kunnen dus niet ouder zijn.


Auteurs: De Lust, Arne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Cisterne

Datering: vierde kwart 17de eeuw
Typologie: muurresten, ophogingslagen, waterputten
Materiaal: samengesteld bouwmateriaal
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Veurne

  • Is deel van
    Oude Beestenmarkt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Beestenmarkt [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984657 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.