Beschrijving

Het onderzoek in zone 1 stelde tot doel om inzicht te krijgen in de bouwchronologie ter hoogte van de historische burchtgracht en op de vulling van de gracht zelf. Tegelijk kon een aanzienlijke lengte grachtzijde van de burchtmuur in kaart gebracht worden. Zone 1 werd niet over haar gehele oppervlakte opgegraven maar enkel daar waar uitgraving voor nieuwbouw voorzien was en/of naargelang de archeologische verwachting en relevantie. Meer dan vijfhonderd relevante contexten van A243 burcht 1 en A283 burcht 3 werden aan een welbepaalde archeologische periode, deelperiode en fase toegeschreven. Het gaat hier om Gallo-Romeinse contexten tot contexten van de volle middeleeuwen.

Auteurs: Bellens, Tim

Gallo-Romeinse sporen

Datering: Romeinse tijd
Typologie: afvalkuilen, gebouwplattegronden, kleding en -accessoires, munten, paalsporen, standgreppels, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, houtskool, ijzer, metaal, natuursteen, samengesteld bouwmateriaal

Beschrijving:
Munten: De opgravingen op de vindplaats A243 burcht 1 leverden twee Romeinse munten op, waarvan slechts één leesbaar: een munt van keizer Flavius Iulius Constans I uit het midden van de 4de eeuw (348-350 AD; inventarisnummer A243/S37/V61), geslagen in Trier.
Verder werden er op de vindplaats A243 burcht 1 twee fibulae aangetroffen: een draadfibula uit de periode 70-150/180 AD.

Sporen Steentijd

Datering: finaalpaleolithicum, neolithicum, steentijd
Typologie: vondstenconcentraties, werktuigen
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
Klingen en debitageafval, geretoucheerde afslag, hoefschrabber uit de Michelbergcultuur, pijlpunt.

Volle middeleeuwen

Datering: 10de eeuw, 11de eeuw
Typologie: afvallagen, burchten, grachten (verdedigingselementen), houtwegen, paalsporen, palen, vaatwerk, verdedigingsmuren, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), hout, metaal, natuursteen, plantaardig materiaal

Beschrijving:
Delen van de burchtmuur kwamen tijdens de opgraving naar boven.

Vroeg middeleeuwse sporen

Datering: Karolingische periode, Merovingische periode
Typologie: afvallagen, gebouwplattegronden, greppels, paalsporen, palissaden, wallen (verdedigingselementen), waterputten
Materiaal: aardewerk, hout