waarneming

A280 Burcht 2

archeologisch element
ID
984666
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984666

Beschrijving

De Zakstraat, de Burchtgracht, de Vleeshuisstraat en de burchtmuur omsluiten het projectgebied van vindplaats A280 burcht 2. Het voormalige badhuis uit de jaren 1950 werd er gesloopt om plaats te maken voor een appartementencomplex met een ondergrondse parking van drie verdiepingen, tot acht meter onder het straatniveau.

Het archeologisch terreinonderzoek duurde er van 16 juli tot 15 oktober 2008 en besloeg ruim 520 m². Het bodemarchief kent er dezelfde opbouw en genese als het extra muros deel van vindplaats A243 burcht 1, aan de overzijde van de Zakstraat.

De bodemopbouw ter hoogte van vindplaats A280 burcht 2 tenslotte wijkt erg af van de overige burchtsites: de bodem bestaat er vrijwel volledig uit dempingspakketten van de historische burchtgracht die worden doorsneden door laat- en postmiddeleeuwse bebouwing. Parallel met de burchtmuurfundering loopt een reeks zware eikenhouten palen, tot waar er een paal onderin de burchtmuur het tracé van de palenrij naar het westen doet afbuigen. Het heeft er alles van weg dat dit tracé aansluit bij de palenrij die werd aangetroffen op site A283 burcht 3 en recenter ook op vindplaats A416 Zakstraat 2-4. Op het opgravingsterrein ten zuiden van de Zakstraat, op site A280 burcht 2, werden ook twee steunberen aangetroffen. De steunberen worden beschouwd als funderingen van overkragende, halfronde torens, zoals carto- en iconografische bronnen tonen. Aan de zuidzijde van de Zakstraat op site A280 burcht 2 is de burchtmuur bewaard tot op 7,72 m boven het huidige straatpeil. In tegenstelling tot burcht 1 en 3, vertoonde de opgraving in burchtzone 2 alleen sporen van de volle tot late middeleeuwen en postmiddeleeuwen. 


Auteurs: Bellens, Tim
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Laat-middeleeuwse sporen

Datering: 14de eeuw
Typologie: funderingslagen, muurresten
Gebeurtenis:

Vol tot laat-middeleeuwse sporen

Datering: 11de eeuw, 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: funderingslagen, grachten (verdedigingselementen), muurresten, palen, torens
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), hout, natuursteen
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Burchtzone

  • Is deel van
    Historische stadskern van Antwerpen

  • Is deel van
    Overblijfselen van de Burchtmuur


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: A280 Burcht 2 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984666 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.