Beschrijving

Vindplaats A283 burcht 3 situeert zich langs de Jordaenskaai 21-23, ten zuiden van de hoek met de Zakstraat, op de plaats van een voormalig kraakpand en een autogarage. Deze bebouwing werd gesloopt en uitgebroken tot en met kelderverdieping. De te onderzoeken en ontwikkelen oppervlakte van burcht 3 bedroeg ca. 290 m² of ca. 1015 m³, al dient dit laatste cijfer voor wat betreft de opgravingen verminderd te worden met de gesloopte keldervolumes. Het bodemarchief is er erg gelijkend op dat van het binnenmuurse deel van vindplaats A243 burcht 1: dezelfde zwarte laag bevat er Gallo-Romeinse vondsten en wordt afgedekt door vroeg- en volmiddeleeuwse culturele deposities. Een groot deel van het terrein bleek vergraven te zijn in het begin van de 11de eeuw. De dempingspakketten in deze vergraving bestaan uit geroerde oudere culturele en geologische lagen uit de onmiddellijke omgeving. Het vondstmateriaal in deze lagen is bijgevolg van secundaire of tertiaire oorsprong.

Auteurs: Bellens, Tim

Gallo-Romeinse sporen