Heideveld Konijnenpad

Beschrijving

De opgraving in het plangebied aan het Heideveld te Hamont-Achel in de provincie Limburg leverde nederzettingssporen uit de metaaltijden op, met het zwaartepunt van de bewoning tijdens de Midden-IJzertijd.

Uit deze periode zijn met zekerheid twee waterkuilen opgegraven, enkele (afval)kuilen, minstens één spieker, een palenrij en een mogelijke huisplattegrond. De dateringen blijven bij enkele structuren echter giswerk door het gebrek aan vondstmateriaal en geschikte bulkmonsters voor
natuurwetenschappelijk onderzoek.

Wel is aan de hand van het aangetroffen aardewerk duidelijk dat vondsten uit de Midden-IJzertijd het talrijkst zijn binnen de opgegraven zone. Enkele perceelsgreppels uit de Late Middeleeuwen en postmiddeleeuwse periodes vullen het sporenbestand aan.

Het onderzoeksgebied is gelegen in de Limburgse Kempen. De zone is redelijk vlak maar stijgt licht richting het zuiden. De nederzettingssporen bevinden zich wellicht op de flank van een zandrug richting de Erkbeek.

Gedurende de Midden-IJzertijd was de nederzetting wellicht omgeven door gemengde eikenloofbossen.

Auteurs: Lemahieu, Jonas
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Aardewerk Bronstijd

Datering: bronstijd
Typologie: losse vondsten
Materiaal: aardewerk

Nederzetting midden-ijzertijd

Datering: middenijzertijd
Typologie: bijgebouwen, greppels, indicaties voor metaalbewerking, kuilen, palissaden, spijkers, waterkuilen, woonstalhuizen (archeologisch erfgoed)
Materiaal: aardewerk, hout, houtskool, natuursteen, plantaardig materiaal

Neolithicum