Oudenaardestraat

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8441
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Het landschappelijk bodemonderzoek heeft aangewezen dat de aanwezige profielen een slechte preservatie van de bodemopbouw bij de bebouwde en verharde zones vertonen. De tuinzones tonen een matig gepreserveerde bodemopbouw met een humeuze aanrijking en fysicochemische verwering van de aanwezige lagen. Profiel LPP1 toont de aanwezigheid van een mogelijk post-podzol op de site in de tuinzone van het onderzoeksgebied. Er werden bij profiel LPP1 eolische en glaciaal sedimenten van de Formatie van Gent geobserveerd. De site bevindt zich aan de rand van een heuvel nabij de alluviale vlakte van de Kasselrijbeek en de Gaverbeek. Deze bevindingen laten toe de ontwikkeling en preservatie van een in-situ steentijdsite als matig te beschouwen voor de tuinzone van het onderzoeksgebied.

Tijdens het verkennend booronderzoek werden verschillende potentiƫle archeologische indicatoren aangetroffen zoals fragmenten silex en houtskool. Bij nadere analyse bleek het grotendeels echter te gaan om materiaal dat natuurlijk van oorsprong is of recent gedateerd kunnen worden. Er konden dus geen indicatoren voor een steentijdsite worden aangetroffen. Alle bovenstaande factoren wijzen op een zeer lage verwachting voor de aanwezigheid van een steentijdsite.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werd slechts een beperkte hoeveelheid archeologische sporen aangetroffen. Het gaat hierbij om verschillende gracht- en greppelsegmenten en een enkel natuurlijk spoor. Aangezien er geen vondstmateriaal werd aangetroffen is een datering niet voorhanden.

Auteurs: Bas, Jana
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: MONUMENT - VANDEKERCKHOVE