Paterssite

• is aangeduid als gebied geen archeologie, gewestelijk Gebied 8443
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn de resten van een volwassen vrouw van 20 à 50 jaar oud aangetroffen, met een lichaamslengte van ongeveer 159,8cm. Andere begravingen op de voormalige begraafplaats rondom de Heilig-Hartkerk zijn vermoedelijk verstoord door recente(re) graafwerkzaamheden. De vrouw vertoonde vermoedelijk arbeidsgerelateerd gebitsslijtage en emailhypoplasie, wat wordt veroorzaakt door een voedingstekort of ernstige ziekte gedurende de jeugd. Het lichaam zelf was te slecht bewaard gebleven om ziekteverschijnselen op te kunnen waarnemen. De vrouw lag oost-west georiënteerd, terwijl west-oost de norm was. Er kan op basis van fysisch antropologisch onderzoek geen verklaring worden gegeven waarom het individu in een afwijkende oriëntatie begraven lag.

Behalve de inhumatie werden enkel resten waargenomen die steevast in verband kunnen worden gebracht met de 20ste-eeuwse ontwikkeling van het projectgebied. Zowel het klooster, dat vanaf 1925 gebouwd werd, als zaal Familia zorgen voor een diepgaande en ruime verstoring door funderingen en kelders. Daarnaast werd een recente waterput aangesneden die vermoedelijk verband hield met deze inrichtingen.

Auteurs: Van Neste, Thierry
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: IOED Erfpunt