Schillingsstraat 43

Beschrijving

De vindplaats van de aangetroffen bakstenen muur ligt binnen de historische stadskern van Maaseik en dus binnen de middeleeuwse stadsomwalling. Of dit muurfragment daar toe behoort is niet zeker.  Op de andere historische kaarten staan vanaf eind 19de - begin 20ste eeuw, op deze plaats enkele gebouwen. Of de aangetroffen muur nu behoort tot deze recentere gebouwen of de omwalling van Maaseik is niet duidelijk.

De muur kon opgemeten worden en is ongeveer 7 m zichtbaar. De muur loopt waarschijnlijk verder in beide richtingen. Door de talrijke wortels en graszoden kon niet worden nagegaan hoever deze doorloopt. Ook de breedte kon hierdoor niet bepaald worden. De muur is opgebouwd met bakstenen van 24x11-11,5x 6 cm. De lagen zijn afwisselend strek en kops en zijn gemetseld met een grijze cementmortel. Dit kan erop wijzen dat de muur toch behoort tot een recent gebouw. Door een mondeling gesprek met een voorbijganger weten we dat in de omgeving ooit een quarantaine huis (afgebroken na WO I) stond voor mensen die België wilden binnenkomen.
Bij verder onderzoek in het kader van de aanleg van de nieuwe brug zal deze muur beter kunnen gedocumenteerd worden. Hopelijk kan men dan uitmaken of de muur behoort tot de omwalling van Maaseik of toe te schrijven is aan een recenter gebouw.

Auteurs: Vynckier, Geert

Bakstenen muur