waarneming

Michel Theysstraat

archeologisch element
ID
984744
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984744

Beschrijving

Van 5 juli 2021 tot 16 mei 2022 werd een archeologische opgraving uitgevoerd in de historische stadskern van Diest op terreinen langs de Michel Theysstraat.

De opgraving leverde op een bovenste niveau sporen op van vier of vijf gebouwen met een fundering in natuursteen waaraan wel aanpassingen in baksteen werden doorgevoerd. Door de vele verstoringen zijn de gebouwen niet zo goed te lezen maar er onderscheiden zich toch een viertal zones met concentraties van funderingssporen die dus kunnen geïnterpreteerd worden als de resten van 4 of 5 gebouwen. Bij deze gebouwen horen twee ovens (die binnenin een gebouw gesitueerd zijn) en twee houten kuipen. De gebouwen en de eraan gelinkte structuren dateren uit de late middeleeuwen en/of vroege nieuwe tijden: met andere woorden 14de-16de eeuw. Op dit eerste niveau kwamen ook een aantal parallelle grachten aan het licht die het terrein lijken te draineren in de Oude Demer. Deze grachten worden geïnterpreteerd als draineringsgrachten van een voormalige bleekweide die krachtens cartografische bronnen nog aanwezig was in de 18de-19de eeuw.

Op een tweede dieper liggend niveau werden drie grachten en vier kuilen aangesneden die blijkens de vondsten uit de vullingen dateren uit de 13de/14de eeuw.

De opgraving leverde ook uit de vullingen van de hoger beschreven structuren redelijk wat laatmiddeleeuwse mobiele vondsten op, vooral ceramiek.


Auteurs: Pieters, Marnix
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

afwateringsgreppels

Datering: 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: afwateringsgreppels
Context: valleien
Gebeurtenis:

houten kuipen

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: ambachtelijke objecten
Context: valleien
Materiaal: hout
Gebeurtenis:

laatmiddeleeuwse gebouwplattegronden

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: gebouwplattegronden, stadswoningen
Context: valleien
Materiaal: steen
Gebeurtenis:

laatmiddeleeuwse ovens

Datering: 16de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: ovens
Context: valleien
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Diest


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Michel Theysstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.