Wervikstraat 142

Beschrijving

Tijdens werken voor de aanleg van een nieuwe garage, terras en tuinpad in de tuin van een privéwoning in Zillebeke zijn op twee plaatsen stoffelijke resten uit de Eerste Wereldoorlog aan het licht gekomen. Van de eerste toevalsvondst (vondstlocatie A) waren alle resten al door de eigenaar verzameld. Op deze locatie lag niets meer in situ. Bij de tweede toevalsvondst (vondstlocatie B) waren de vondsten wel onaangeroerd gelaten. Het terreinonderzoek voor deze locatie vond plaats op 17 september 2018. De toevalsvondst leverde de verspreide resten op van minstens vier gesneuvelden voor vondstlocatie A en mogelijk twee gesneuvelden voor vondstlocatie B. De menselijke resten bevonden zich hierbij niet in een duidelijk afgelijnd spoor, maar wel in een naoorlogs vergraven en genivelleerd pakket. Op basis van het aangetroffen vondstmateriaal kan voorzichtig geponeerd worden dat deze gesneuvelden – in totaal minstens vijf, maar vermoedelijk zes – wellicht tot het Franse leger behoorden. Indien het effectief om Franse gesneuvelden gaat, dan zijn deze vermoedelijk afkomstig uit het begin van de oorlog toen het Franse leger de sector rondom de vondstlocatie bezette. Vanaf februari 1915 werd de sector rondom de vindplaats namelijk tot het einde van de oorlog overgenomen door het Britse leger.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie; Debouck, Yelmer; Verdegem, Simon

gesneuvelden WOI

Datering: WO I
Typologie: deposities van menselijke resten, kleding en -accessoires, mensengraven, nivelleringslagen, slagvelden, wapens en munitie
Materiaal: aardewerk, bot (menselijk), glas, hout, leer, metaal, textiel
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog