Weerstandsnest Waldersee

Beschrijving

Op de site van het weerstandsnest Waldersee te Koksijde zijn een viertal Vf2a bunkers (manschappenbunkers) geïnventariseerd (Decoodt 2021).

Op de site van het weerstandsnest Waldersee te Koksijde zijn een tweetal Vf7a (munitiebunkers) bunkers geïnventariseerd.

Twee machinegeweerbunkers geïnventariseerd, minimaal acht mitrailleur‐ en observatieposten van het type Tobruk opgetrokken. Bauform 58c heeft in principe een zijlingse toegang, maar op de site Waldersee zijn er ook minimaal vier Tobruks terug te vinden met een toegang achteraan de constructie.

Zeer goed bewaarde geschutsbunker van het type 612 aanwezig. De noordwestelijke zijmuur van deze bunker is 3,5 m dik, de zuidoostelijke muur tot ca. 2,2 m. Aan de noordoostelijke voorzijde bevindt zich een rechthoekige schietopening. Achteraan aan zuidwestelijke zijde is een brede toegang aanwezig. De achtermuur, ongeveer 1,7 m dik, steekt langs beide zijden 2,5 à 3 m uit. De scherfmuur ten noordwesten van het schietgat is noordelijk gericht en steekt zo’n 6,5 m uit. De constructie is deels opgetrokken uit gewapend beton, dat gegoten is tegen een houten bekisting. Aan de achterzijde, zijkanten en bij de scherfmuur is gebruik gemaakt van Formsteine, geprefabriceerde betonstenen. Op een aantal plaatsen, zoals in uitsparingen ter hoogte van de schietopeningen, is baksteen verwerkt. Vóór de schietopening is een meerlagig betonnen platform zichtbaar dat uitsteekt. De randen van het dak zijn afgerond. Op het dak is rondom rond een bijkomende betonnen boord aangebracht voor het fixeren van aarde op het dak. Tegen de achterste dakrand waren nog ijzeren haken bewaard voor de bevestiging van camouflagenetten.

502 bunker is aanwezig op de site Koksijde – Waldersee, maar bevindt zich tegenwoordig grotendeels onder het zand. Enkel de bovenste rand van twee scherfmuren en een klein deeltje van de dakrand langs de achterzijde van de constructie zijn momenteel zichtbaar. Het betreft een type bunker bestaande uit twee toegangen, één gassluis, twee binnenruimtes en één observatieruimte. Bij een opgraving in 2009 bleek dat er in de constructie nog heel wat opschriften bewaard waren, waaronder “Ost‐W 028‐286”, “Ausgang”, “Eingangs‐verteidigung”, “Kein Licht bei geöffneter Schart[…]”. Ook inrichtingselementen zoals stalen deuromlijstingen, buizen, pantserplaten in de ingangsverdedigingen, elektriciteitsbedrading en ‐contactdoos konden in 2009 gefotografeerd worden. Het plafond bestaat uit tegen elkaar geplaatste stalen profielen. In de kleine observatieruimte zit een kleine periscoopopening doorheen het dak.

- remise

- open geschutsopstelling