Meenseweg 481A

Beschrijving

Op 15/02/2018 werden er bij het opsporen van munitie ter hoogte van een torenkraan de stoffelijke resten van twee gesneuvelde soldaten aangetroffen. Omdat er op het moment van de toevalsvondst reeds een archeologisch team van RAAP België aanwezig was, heeft het agentschap Onroerend Erfgoed RAAP België de toestemming gegeven de stoffelijke resten op te graven en te onderzoeken.

Beide individuen werden aangetroffen in een loopgraaf, vermoedelijk een verbindingsloopgraaf. De loopgraaf lijkt in het oosten en het westen verstoord ten gevolge van recentere bodemactiviteiten. Deze verstoring zou het ontbrekende bovenlichaam van individu kunnen verklaren.
Het vondstenmateriaal dat tijdens het vrijleggen van de individuen werd aangetroffen doet vermoeden dat individu met het spoor nummer 405 een Duitse soldaat zou zijn geweest. Het feit dat zijn bajonet op zijn voorwapen was bevestig, impliceert dat hij deze soldaat sneuvelde in close combat. Het tweede individu wordt, op basis van zijn schoeisel, de Britse nationaliteit toegeschreven.
Op het lichaam van individu 405 werden ook enkele fragmenten van een Brits uniform aangetroffen alsook Britse munitie. Vermoedelijk is dit afkomstig van de uitrusting van het tweede individu.

Auteurs: Baeyens, Nathalie

Gesneuvelden