Oostendestraat 15

Beschrijving

De waterput, opgebouwd met rode bakstenen en met een buitendiameter van ca. 1,5 m, werd aangetroffen op het toenmalig braakliggend perceel Oostendestraat 15 in het centrum van de stad. Het onderzoek levert vooral een inzicht op wat betreft de baksteenchronologie en het baksteengebruik in Torhout. De rode bakstenen die gebruikt waren om de waterput op te bouwen, hebben formaten van 21,5 à 23 à 23,5 X 10 à 11 X 6 à 6,5 à 7 cm. Naar analogie met wat gekend is uit Brugge en nabije omgeving wijzen deze baksteenformaten voor Torhout vermoedelijk eveneens naar de periode vanaf ca. 1350 tot minstens de 16de eeuw. Dit lijkt te worden bevestigd door de aardewerkscherven die uit het slib op de bodem van de waterput konden worden verzameld. Het aardewerk, waaronder drie diagnostische grijze randen, wijst naar de 14de eeuw. Dit komt overeen met het vroegste chronologisch segment van de datering op basis van de baksteenformaten. Het aardewerk geeft dus aan dat deze baksteenformaten voor Torhout inderdaad ook vanaf (minstens) het midden van de 14de eeuw in Torhout gedateerd kunnen worden. Bovendien geeft het aardewerk, in combinatie met de baksteenformaten, aan dat de aanleg van de waterput in de 14de eeuw kan geplaatst worden. De baksteendikte van 6-7 cm wijkt wel af van de Brugse baksteenchronologie. Mogelijk wijst dit op een andere productie voor Torhout, misschien wel lokaal.

Auteurs: Vanhoutte, Sofie

Waterput