Bellewaerdepark (IEME03)

Beschrijving

In functie van de uitbreiding van het pretpark Bellewaerde werd een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Gezien de ligging binnen de frontzone werd een groot aantal resten uit Wereldoorlog I verwacht. Een uitgebreid vooronderzoek op basis van een luchtfotografische onderzoek, geofysisch onderzoek en bijhorende proefsleuven beklemtoonde de hoge densiteit aan resten uit deze zwarte bladzijde uit de Europese geschiedenis.

De opgraving leverde heel wat nieuwe informatie. Er werd een groot aantal loopgraven en bijhorende structuren opgegraven. Deze konden op basis van de vele luchtfoto’s worden gelinkt aan specifieke fases binnen WO I. Het merendeel kan als Duits worden bestempeld, aangezien dit gebied vanaf juni 1915 tot juli 1917 tot het Duitse gebied behoorde. Zowel de foto’s als de opbouw van de constructies geven heel wat aanpassingen en herstellingsfases aan. Daarbij is het niet mogelijk bepaalde herstellingen te linken aan een specifieke gebeurtenis.
Door de goede bewaring van een groot deel van de structuren werd een verfijnd beeld verkregen van de constructiewijzen en eventuele herstellingen. Dit geldt voor zowel de loopgraven als de vele shelters en dugouts. Vragen omtrent de schuilplaatsen die werden gesteld vanuit het luchtfotografische onderzoek konden daarbij worden ingelost. Zo is er slechts sprake van één bunker, gelegen in het zuiden van het plangebied. De andere veronderstelde bunkers zijn allemaal schuilplaatsen die met hout zijn opgetrokken. Dit eindverslag geeft per structuur een zeer gedetailleerde beschrijving van de opbouw ervan. Het linken van deze beschrijving zoals deze werd opgesteld in het syntheseonderzoek is een van de vele verder mogelijke onderzoeken die de dataset van deze opgraving te bieden heeft. Hetzelfde geldt voor de vele vondsten, waar verder onderzoek en meer gedetailleerde beschrijving mogelijk nog extra informatie uit af te leiden is.
In het totaal zijn er resten van elf gesneuvelden opgegraven. Het aantal dat er is aangetroffen bleef, rekening houdend met de opgegraven oppervlakte, beperkt.

Auteurs: Baeyens, Nathalie
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba

Sporen Wereldoorlog I

Datering: WO I
Typologie: afvalkuilen, ambachtelijke objecten, bunkers, grachten (verdedigingselementen), granaattrechters, greppels, kleding en -accessoires, kuilen, linies, loopgraven, muurresten, ondergrondse tunnels, schuilplaatsen, vaatwerk, veldgraven, wallen (verdedigingselementen), wapens en munitie, waterputten, werktuigen
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), bot (menselijk), glas, hout, houtskool, keramisch bouwmateriaal, kunststof, leer, metaal, schelp, textiel, zaden en vruchten